Direct naar de inhoud.

Sinterklaas en Zwarte Piet in 2013

Sint en PietCOLUMN Bert Jan Brinkman – Nog even over dat Sinterklaas gedoe beste mensen. Ook ‘Brinkieman’ heeft natuurlijk de ontwikkelingen rondom ‘Zwarte Piet’ in de media gevolgd. Zo vlak voor pakjesavond 2013 wil ik dan toch nog even mijn mening kwijt. Zal het kort houden want er is al genoeg over geschreven.

Vroeger, lang geleden in mijn kinderjaren (de jaren zestig), was er geen mooier feest te bedenken dan het sinterklaasfeest. De herinnering aan Sint met zijn Zwarte Piet is blijvend voor de rest van je leven. ‘Alles is heimwee’, zou Toon Hermans zeggen. De gezelligheid, warme chocolademelk, pepernoten, koud en guur weer. Gezellige liedjes en de maan die door de bomen scheen. Brinkieman heeft lang in Sinterklaas en Zwarte Piet geloofd. Zwarte Piet klom door de schoorsteen, werd hierdoor zwart, trotseerde vele gevaren en was mijn grote held!! Ik hield van Zwarte Piet. Toen ik zeven jaar was besloten mijn ouders om de waarheid te vertellen rondom Sinterklaas. Dat moest ook wel anders zouden de oudere kinderen dat vast gedaan hebben op het schoolplein. Niks geen discriminatie.. Zwarte Piet bleek gewoon onze buurman te zijn en Sinterklaas mijn eigen pa. Wat heb ik staan janken van verdriet.. Het ergste wat je als kind kan overkomen is het moment dat je te horen krijgt dat Sinterklaas en zijn trouwe knecht niet echt bestaan.

DSC_5094Nu vele, vele jaren later wankelt het gezellige Hollandse volksfeest. Vervelende discussies die de gezelligheid voor de huidige generatie ouders en hun kroost weghalen. De trouwe knecht van Sint Nicolaas mag niet langer meer zwart zijn. Iets met slavernij uit vroeger jaren en de hedendaagse multiculturele onenigheden. Maar is het niet zo, dat als juist sommige gekleurde en niet gekleurde landgenoten hier zo boven opzitten, ze racisme in het zadel helpen? Ik heb in mijn hele leven nog nooit iemand gesproken die Zwarte Piet in relatie bracht met Suriname of met het koloniale verleden van Nederland. Ik durf te verwedden dat geen enkel kind Zwarte Piet linkt aan ras of een huidskleur. Of Piet nu een witte, zwarte, rode of gele huidskleur heeft, het maakt niet uit! Kinderen zien in Zwarte Piet een kindervriend, geen onderdanige zwarte man. Degenen die dat wel doen zijn juist degenen die racistische associaties maken.

Voor de duidelijkheid, Brinkieman is heel ruimdenkend en zeker geen racist. Integendeel mensen zijn voor mij allemaal gelijk, ongeacht  geloof, politiek, rijk, arm, huidskleur of cultuur. Bij dat laatste hoort nu eenmaal in Nederland een Zwarte Piet op 5 december. Of zie ik dit nu allemaal verkeerd anno 2013. Oja, Sinterklaas mag ook best zwart zijn. In een multiculturele samenleving moet dat kunnen. Misschien dat de discussie dan weer stopt en kunnen we ´met elkaar´ weer gezellig sinterklaasfeest vieren. Net als vroeger!

Brinkieman

Bert-Jan Brinkman is redacteur van RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

 

Eén reactie op “Sinterklaas en Zwarte Piet in 2013”

  1. Waar vooral aan voorbij wordt gegaan in deze hele discussie is het feit dat Zwarte Piet juist onherkenbaar is voor de kinderen vanwege zijn zwarte kleur. Zoals de schrijver al schreef bleek Zwarte Piet zijn buurman te zijn en zag hij dat niet. Probeer dat nu maar eens met iedere andere kleur en je zult zien dat de buurman direct herkend wordt. Zwart is de enige kleur die herkenning tegen gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-