Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden trekken samen op in voorbereiding decentralisaties

downloadBORGER – De gemeenten Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden trekken gezamenlijk op in het voorbereiden op de decentralisaties. De colleges hebben de onderwerpen bepaald die samen worden opgepakt. Door kennis en krachten te bundelen, worden voordelen behaald. Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor het bieden van zorg aan langdurig zieken en ouderen, voor het bieden van hulp aan werklozen bij het vinden van een baan en voor de jeugdzorg. De gemeenten nemen deze taken over van de Rijksoverheid of van de provincie. Gemeenten krijgen er een groot takenpakket bij waar ze zich het komende jaar op gaan voorbereiden. De gemeenten Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden hebben ervoor gekozen om, waar mogelijk, deze voorbereiding samen op te pakken.

Uitvoeringsagenda
De colleges hebben een gezamenlijke uitvoeringsagenda vastgesteld. Daarin staan de onderwerpen benoemd waarbij de gemeenten optimaal van elkaars sterke punten willen profiteren. Een voorbeeld van zo’n onderwerp is dat voor de drie gemeenten in beeld wordt gebracht wat per gebied of wijk de problematiek is. Er wordt onderzocht welke hulpverleners er aan het werk zijn en bij welke huishoudens meerdere hulpverleners over de vloer komen. Op basis van dit onderzoek wordt bepaald wat voor zorg is vereist. Door voor een gezamenlijke aanpak te kiezen, kan kennis worden gedeeld. Een ander voorbeeld is de inkoop van zorg voor langdurig zieken en ouderen. Het komende half jaar wordt bekeken welke zorg gezamenlijk wordt ingekocht. Samenwerking levert op die manier schaalvoordelen op. Omdat de ontwikkelingen rond de decentralisaties niet stilstaan, is afgesproken dat er het komende jaar nog onderwerpen bij kunnen komen die de gemeenten samen oppakken in de voorbereiding op de decentralisaties.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.