Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vlagtwedde kiest voor Bellingwedde.

Zonder VPSSELLINGEN – De gemeenteraden van Vlagtwedde en Bellingwedde willen dat beide gemeenten zo snel mogelijk fuseren. Hiervoor wordt een procedure gestart volgens de Wet Algemene Regels bij Herindeling. Maar anders dan de colleges wilden, besloten beide gemeenteraden gisterenavond tijdens de raadsvergadering in een amendement dat de gemeente Stadskanaal nog mee mag doen. Stadskanaal moet dat dan wel zelf maar melden. De partijen ChristenUnie Gemeente Belangen, VVD en GroenLinks zagen in eerste termijn liever helemaal geen Stadskanaal in beeld waarbij GroenLinks en ChristenUnie ook nog zinspeelden op een grensverlegging van het gebied Westerwolde tot over de dorpen Mussel, Onstwedde en Alteveer. Dit schoot de PvdA Vlagtwedde behoorlijk in het verkeerde keelgat en wees erop hoe het zou overkomen als de gemeente Stadskanaal hetzelfde had gedaan met als inzet Ter Apel. Wietze Potze van de  PvdA wees erop dat een goede buur van groot belang is.  “We zitten hier niet op een eilandje waar alles om Westerwolde draait. De PvdA wil dat de deur naar Stadskanaal openblijft.” Ook het CDA Vlagtwedde sloot zich hierbij aan. Aansluiten met Oldambt, Pekela, Veendam en Stadskanaal is geen optie. De gemeenteraden van Vlagtwedde en Bellingwedde vrezen dan dat hun gemeenten volledig ondersneeuwen.

Een amendement van Gemeentebelangen Vlagtwedde om tijdens  de verkiezingen in maart 2014 de burgers over de gemeentelijke herindeling te horen, werd niet overgenomen. Er komt dus geen referendum in de gemeente Vlagtwedde. Omdat gelijktijdig de Raad van Bellingwedde, enkele kilometers verderop, het collegeadvies vlotjes steunde om te gaan fuseren met Vlagtwedde (alleen SP stemde tegen) is het eindadvies van beide gemeenten nu klip en klaar. De inzet is een nieuwe gemeente Groot-Westerwolde. De 2e keuze is een gemeenten Bellingwolde-Stadskanaal-Vlagtwedde (BSV) variant. Verder dan dit willen de gemeenteraden niet gaan. Hiermee blijkt (voorlopig) een eventuele gemeente Zuidoost Groningen een zeepbel.

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.