Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oost-Groningen slaat handen ineen om Participatiewet tot succes te maken

KansenGRONINGEN – Alle colleges van de Oost-Groninger gemeenten hebben dinsdag 17 december besloten om in te stemmen met het document ‘Participatie: óók in Oost-Groningen’. De betrokken gemeenten onderschrijven het doel van de Participatiewet. De wet biedt mensen met een beperking kansen om aan de slag te gaan bij reguliere bedrijven, meer dan nu het geval is. Vanwege de kwetsbare sociaal-economische structuur zijn in Oost-Groningen echter extra maatregelen nodig. De gemeenten hebben daarom de handen ineen geslagen om de regio te versterken. Ze stellen voor om als Rijk, provincie, sociale partners, onderwijs en gemeenten verantwoordelijkheid te nemen voor de uitvoering van de plannen.

In een begeleidende brief aan staatssecretaris Klijnsma vragen de zeven Oost-Groninger burgemeesters haar rekening te houden met de situatie in de betrokken gemeenten. Ze wijzen de staatssecretaris op het gegeven dat de regio een hoog aantal Wsw-ers en een lage werkgelegenheid kent. Invoering van de wet leidt tot ernstige financiële problemen voor de gemeenten en juist tot minder arbeidsparticipatie.

Op twee fronten zijn daarom aanvullende en stevige maatregelen nodig: mensen nog beter voorbereiden op werk en extra werk creëren. Gemeenten willen investeren in de Trainings- en DiagnoseCentra. Ook willen ze de werkvoorzieningsschappen ombouwen tot Ontwikkel- en Participatiebedrijven. Binnen deze bedrijven worden verbindingen gelegd met reguliere bedrijven. Om de tekorten het hoofd te kunnen bieden en deze ombouw te financieren vragen de gemeenten aan het rijk een bedrag van 50 miljoen voor de periode tot 2019.

De gevolgen van de Participatiewet zijn volgens de Oost-Groninger gemeenten alleen op te vangen als de werkgelegenheid stevig groeit. De gemeenten willen daar samen met werkgevers, het Rijk en de provincie aan werken. VNO/NCW-Noord wordt betrokken bij een economisch ontwikkelprogramma. Gemeenten zetten in op verdere verbetering van de fysieke en ICT-infrastructuur. Aangesloten wordt bij het innovatieprogramma Gas 2.0. Bovendien komt er een bovenlokaal economisch team waarbinnen de Oost-Groninger gemeenten en provincie samenwerken. De rijksoverheid wordt gevraagd om locatieonafhankelijke diensten in de regio Oost-Groningen te vestigen. Hiermee kan de overheid een bijdrage leveren aan de opgave om 125.000 banen voor mensen met een beperking te realiseren. Daarnaast willen de gemeenten een pilot starten bij het Noorderpoort om leerlingen in het MBO zodanig op te leiden dat ze de competenties op niveau 2 en 3 behalen, zonder de verplichting om de algemene vakken te volgen.

Op 15 januari heeft een afvaardiging van bestuurders een afspraak met staatssecretaris Klijnsma om aandacht te vragen voor de situatie in Oost-Groningen. Naar verwachting vindt de plenaire behandeling van de wet in de Tweede Kamer eind februari plaats. De betrokken gemeenten zijn Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.