Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het weer: zeker geen kerstgevoel

Kerst valt precies tussen twee depressies in. Hierdoor is het kerstweer te omschrijven als “best aardig”, maar het weer geeft zeker niet het kerstgevoel. De afgelopen twee dagen domineerden storm, windstoten en regen het weerbeeld. Eerste Kerstdag is de mooiste dag om eropuit te trekken, vooral in de middag is er kans op zon en is het droog. Het middagweer krijgt dan ook een 8 als weercijfer.

Geen witte kerst in Nederland, Zuid-Alpen krijgen soms 1,5 meter sneeuw

Voor een witte kerst kun je alleen terecht hoog in de Alpen. Op plaatsen waar normaal gesproken een gegarandeerde witte kerst wordt beleeft, zoals Moskou en Helsinki is de kerst net zo groen als in Nederland. In de Alpen wordt tijdens de kerstdagen wel veel sneeuw verwacht. In de Zuid-Alpen kan boven de 2000 meter soms meer dan 1,5 meter sneeuw vallen. Onder de 2000 meter valt meest regen of natte sneeuw. Door de hoge temperaturen neemt de kans op lawines toe.

De kerstdagen in Nederland

Kerst1Kerstavond verloopt grotendeels bewolkt met af en toe een bui. Met een beetje geluk wordt het in de loop van de avond in het westen wat droger. De zuidenwind is matig tot vrij krachtig. Gedurende de nacht koelt het af tot een graad of 8 en heeft vooral het oosten van het land met neerslag te maken.

Eerste Kerstdag begint met vrij veel bewolking en vooral het oosten van het land moet rekening houden met wat neerslag. Gelukkig heeft de middag beter weer in petto. De neerslag is dan grotendeels naar Duitsland vertrokken en op veel plekken breekt de zon door. Met gemiddeld 9 graden en een overwegend matige zuidwestenwind prima weer om naar buiten te gaan.

Tweede Kerstdag is er kans op een bui, maar zijn er ook voldoende droge momenten. Op de meeste plaatsen is het 80-90% van de tijd gewoon droog. De zon laat zich af en toe zien. Met 7 graden is het iets frisser dan Eerste Kerstdag. De zuidenwind is zwak tot matig van kracht.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.