Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Honderden leerlingen leerden over kanalisatie Westerwolde

SpeurtochtWESTERWOLDE – De afgelopen vier maanden kwamen honderden leerlingen naar het museum De Oude Wolden in Bellingwolde. Ze bezichtigden de expositie ‘Vooruitgangsvisioenen’ over de kanalisatie in Westerwolde. Zo leerden ze over het enorme belang van dit project.

Fotospeurtocht en quiz
Vooraf kregen ze op school een gastles van Hunze en Aa’s, waarin werd verteld over de erbarmelijke omstandigheden in Westerwolde eind 19e eeuw. Maar ook over de riviertjes de Ruiten Aa en de Mussel Aa, die te ondiep en te kronkelig waren om het water snel af te voeren. En natuurlijk over Boelo Luitjen Tijdens, de motor van de kanalisatievereniging. In het museum werd dit nog eens herhaald door ze op fotospeurtocht te sturen of een quiz te laten maken. De antwoorden waren te vinden in het museum.

Niet alleen basisscholen
Zeven basisscholen gingen in op de uitnodiging van het waterschap en het museum. Zij waren onder de indruk van de leefomstandigheden ruim 100 jaar geleden. Velen herkenden de bruggen, de sluizen en de huizen op de foto´s. Nauwelijks voor te stellen dat dit het Westerwolde was waar ze nu wonen en naar school gaan. Het waren niet alleen basisschoolleerlingen die de expositie bezochten, ook 140 leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Bellingwolde deden mee aan het educatieproject.

Koetsreis in maart
Voor de basisschoolleerlingen is er nog een prijsvraag. De kinderen worden uitgedaagd over het geleerde een verhaal te schrijven. Het winnende verhaal wint een koetsreis voor de hele klas. Deze prijs reiken we uit in maart 2014.

Nog tot de jaarwisseling
Tot de jaarwisseling is deze expositie nog te bezoeken. Maar nu al is het een succes. Niet alleen vanwege het succesvolle eduactieproject, maar ook omdat bezoekersaantallen tot recordhoogte stegen. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.