Direct naar de inhoud.

D66 wil Groninger gaskraan terugdraaien

  • door:
  • op:

d66D66 -Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Stientje van Veldhoven willen dat Den Haag de provincie Groningen een hart onder de riem steekt. Pechtold was vandaag in Delfzijl en sprak daar met werknemers van Aldel die protesteerden vanwege het failliet van hun bedrijf en de slechte economische situatie in de regio. Ook hebben veel Groningers grote zorgen over de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie. Pechtold: “Het Groningse aardgas is een nationaal bezit en daarmee zijn de problemen in Groningen ook een nationaal probleem. We moeten Groningen snel laten weten hoe we hen willen helpen.”

main valveNationale steun
Van Veldhoven: “Er is lange tijd gezegd dat gaswinning geen aardbeving kon veroorzaken. Dat bleek onterecht en dat maakt mensen onzeker over hun veiligheid, maar ook over de prijs van hun huis en het vestigingsklimaat. Naast fysieke schade wordt Groningen ook hard getroffen door banenverlies. Het failliet van Aldel geeft de hoge werkloosheid in de regio Groningen een extra klap. We moeten dit zo goed mogelijk opvangen, bijvoorbeeld langs de lijn van de commissie Meijer die voorstelt om 1 miljard te steken in de versterking van de economische structuur van de provincie. Groningen is de energiepoort van Nederland en verdient ook nationale steun.”

Gaskraan dicht
D66 wilde vorig jaar al de gaskraan dichtdraaien toen werd aangetoond dat er een causaal verband is tussen de hoeveelheid gas die gewonnen wordt en de kracht van de aardbevingen. “We moeten uit voorzorg de gaskraan terugdraaien en plannen gaan maken voor veilige winning van gas. Wij nemen de zorgen van de inwoners van Groningen zeer serieus en er moet wat ons betreft snel gekeken worden naar het vergoeden van schade. Op die manier krijgen mensen ook weer vertrouwen in hun overheid,” aldus Van Veldhoven.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal