Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

D66 wil Groninger gaskraan terugdraaien

d66D66 -Tweede Kamerleden Alexander Pechtold en Stientje van Veldhoven willen dat Den Haag de provincie Groningen een hart onder de riem steekt. Pechtold was vandaag in Delfzijl en sprak daar met werknemers van Aldel die protesteerden vanwege het failliet van hun bedrijf en de slechte economische situatie in de regio. Ook hebben veel Groningers grote zorgen over de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gaswinning in de provincie. Pechtold: “Het Groningse aardgas is een nationaal bezit en daarmee zijn de problemen in Groningen ook een nationaal probleem. We moeten Groningen snel laten weten hoe we hen willen helpen.”

main valveNationale steun
Van Veldhoven: “Er is lange tijd gezegd dat gaswinning geen aardbeving kon veroorzaken. Dat bleek onterecht en dat maakt mensen onzeker over hun veiligheid, maar ook over de prijs van hun huis en het vestigingsklimaat. Naast fysieke schade wordt Groningen ook hard getroffen door banenverlies. Het failliet van Aldel geeft de hoge werkloosheid in de regio Groningen een extra klap. We moeten dit zo goed mogelijk opvangen, bijvoorbeeld langs de lijn van de commissie Meijer die voorstelt om 1 miljard te steken in de versterking van de economische structuur van de provincie. Groningen is de energiepoort van Nederland en verdient ook nationale steun.”

Gaskraan dicht
D66 wilde vorig jaar al de gaskraan dichtdraaien toen werd aangetoond dat er een causaal verband is tussen de hoeveelheid gas die gewonnen wordt en de kracht van de aardbevingen. “We moeten uit voorzorg de gaskraan terugdraaien en plannen gaan maken voor veilige winning van gas. Wij nemen de zorgen van de inwoners van Groningen zeer serieus en er moet wat ons betreft snel gekeken worden naar het vergoeden van schade. Op die manier krijgen mensen ook weer vertrouwen in hun overheid,” aldus Van Veldhoven.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

4 Reacties op “D66 wil Groninger gaskraan terugdraaien

 1. Geachte D66 Tweede Kamerleden,
  En hoever zou D66 de kraan willen dichtdraaien? 1% of 100% en wat zijn de gevolgen van dit? Daar al onderzoek naar gedaan? Niet zomaar roepen we willen de gaskraan dicht draaien. En ik lees niets over wat D66 er b.v. van denkt wat er van die kleine miljard naar de gedupeerden van de aardbevingen zou kunnen gaan.
  m.v.g. John M. Lanting, Oprichter en voorzitter Schokkend Groningen.

 2. Tja veel geroep weinig daden jullie zijn gewoon witte voetjes aan het halen..
  Verkiezingen komen er weer aan en jullie zijn gewoon mede schuldig aan alle ellende in Groningen. Het leeg trekken gaat gewoon door en fijn dat Den Haag en NAM zich al ingedekt hebben als de grote klap komt.Bij een beving van 4.5 of hoger is de NAM nergens meer voor verantwoordelijk. (zie bijlage 2: Kamerstukken rampen) Bij een beving van 4.5 op de schaal van Richter of hoger, treedt nl. de “Wet tegemoetkoming schade bij rampen” in werking.

  Dit geldt ook voor het overlopen of bezwijken van primaire zoutwaterkeringen.

  Geen enkele verzekering is dan nog geldig.

 3. D66 wilde vorig jaar al de gaskraan terugdraaien, dit is dus niet iets wat nu ineens geroepen wordt.

 4. Geachte heer Koster,
  Hoever wilde D66 vorig jaar de kraan dichtdraaien in procenten? Ik vroeg het ook al in mijn eerste reactie. in afwachting van uw reactie. m.v.g. John M. Lanting, Schokkend Groningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.