Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Deze week lenteachtige temperaturen

Onweer trekt over Stadskanaal om 03.00 uurWinterdepressie VS zorgt bij ons voor extreem warm winterweer. Vanaf volgend weekend pas kans normale temperaturen

ZEIST – Het wordt de komende dagen lenteachtig warm in Nederland. Vanaf morgen hebben te maken met temperaturen tot zelfs 14 graden in Nederland. Dit terwijl een graad of 5 normaal is rond begin januari.

Het lentetemperaturen bij ons worden veroorzaakt door de restanten van de extreme winterdepressie die vorige week het noordoosten van de VS en Canada teisterde. Vanaf vandaag komt dit lagedrukgebied steeds dichter bij de Britse Eilanden in de buurt en resulteert bij ons in een zuidelijke stroming.

Met de zuidwestelijke windrichting stroomt warme lucht uit zuidwest Europa over ons land. Het wordt bij ons nauwelijks kouder dan in Rome, daar moeten ze het morgen doen met een graad of 15 terwijl zuid Nederland kans maakt op 14 graden. Droog blijft het echter niet, met name maandag hebben we een groot deel van de dag te maken met regenachtig weer.

Overlast voor hooikoortspatienten

De hoge temperaturen verwarren ook onze natuur. Verschillende platen en bloemen beginnen knoppen te vormen of lopen uit. Ook is er sprake van overlast voor hooikoortspatienten. Vandaag zijn er zelfs redelijk veel pollen in de lucht klik hier voor een overzicht

Maandag mogelijk weer dagrecord gebroken

Maandag lijkt de warmste dag van de week te worden. Zo warm zelfs dat het weleens de warmste 6 januari ooit kan worden. Het dagrecord in De Bilt staat op 13,1 graden uit 1999. Ook dinsdag en woensdag houden we nog hoge temperaturen met maxima van 12 graden.

Vrijdag werd het dagrecord voor 3 januari al gebroken. Toen werd met 12,2 graden in de Bilt het oude record uit 1948 verbroken. In Eindhoven werd het zelfs 13,2 graden.

Na woensdag daalt de temperatuur langzaam en mogelijk dat we vanaf komend weekend eindelijk normale temperaturen voor de tijd van het jaar voorgeschoteld krijgen. Echt winterweer hoeven we vooralsnog zeker niet op te rekenen.

6e plaats warmste winters

De winter verloopt tot nu toe veel te warm. Met 6.1 graden staat deze winter op de 6e plaats van warmste winters ooit. De warmste winter tot nu toe staat op naam van 2007 met 6,6 graden. Toen vroor het in slechts 15 nachten in de maanden december, januari en februari.

Ook december was al ruim te warm. Met een gemiddelde van 5,9 graden eindigde de maand op de 6e plaats als het gaat om warmste decembermaanden en zelfs op de 2e plaats als het gaat om de meeste zonuren.

De meteorologische winter loopt van 1 december tot en met 28 februari.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.