Direct naar de inhoud.

Nieuwe gemeente Westerwolde waarschijnlijk luchtballon

  • door:
  • op:
De horizontale voorkeur van de gemeente Stadskanaal
De horizontale voorkeur (groene gedeelte) van de gemeente Stadskanaal

GRONINGEN – Het herindelingsproces in Zuidoost Groningen wordt flink verstoord door de plannen van Bellingwedde en Vlagtwedde. De twee gemeenten trekken zich niets aan van de wens van de Provincie Groningen. Die wil Groningen verdelen in 5 of 6 gemeenten met ongeveer 100.000 inwoners.

Volgens gedeputeerde Bote Wilpstra (D66), vanmorgen via Radio Noord, is de provincie bezig stelling te nemen tegen de plannen van Vlagtwedde en Bellingwedde. De Provincie Groningen raadt de gemeenteraden van Bellingwedde en Vlagtwedde dan ook ten stelligste af om volgende week vergaande besluiten te nemen over een fusie. Wilpstra hoopt dat de beide gemeenten willen wachten op de uitkomst van het extra onderzoek naar de wensen van de andere gemeenten in Oost Groningen.

De uitkomsten van dit onderzoek worden dinsdag 4 februari gepresenteerd. Het lot ligt inmiddels in handen van de visitatiecommissie ‘Bestuurlijke Toekomst Groningen’. Die beslist over de meest toekomstbestendige herindeling van de huidige ‘negen’ gemeenten in zuid en Oost Groningen. Als Bellingwedde en Vlagtwedde toch hun eigen gang gaan en de uitkomsten op 4 februari terzijde leggen bestaat de kans dat de provincie dit gaat blokkeren. Gedeputeerde Staten hakt uiteindelijk de knoop door omtrent een verticale of een horizontale herindeling in Zuidoost Groningen.

De gemeente Stadskanaal heeft eind vorig jaar een voorkeur uitgesproken over samengaan met Veendam, Pekela, Vlagtwedde en Bellingwedde, zoals te zien op de afbeelding (kleur groen). Hierdoor ontstaat er een nieuwe gemeente met 100.000 inwoners.

[ volg het herindelingsproces op ProvincieGroningen.nl ]

2 reacties op “Nieuwe gemeente Westerwolde waarschijnlijk luchtballon”

  1. Ik vind dat Bellingwedde en Vlagwedde zelf moeten kunnen beslissen hierover, als de inwoners van beide gemeenten het eens zijn met deze herindeling. Jammer voor de provincie. Maar zo werkt democratie.

  2. Dat hele herindelen kost alleen klauwen met geld en schept nog meer ellende dan dat er nu al is laat de gemeenten Veendam en Pekela mooi door gaan met wat ze nu al doen in de Kompagnie en niets herindelen daarbij is NIET de provincie of het RIJK de baas maar de inwoners van onze steden en provincie dus NIET doen dat ge herindeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-