Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Tegenwind Veenkoloniën blijft opkomen voor het belang van de bewoners

downloadBORGER – Ondanks het besluit van minister Kamp om de RcR-procedure (Rijkscoördinatieregeling) voor de windparken Oostermoer en Drentse Monden door te zetten, gaat Tegenwind Veenkoloniën door met haar strijd.

Dit omdat, volgens Rob Rietveld, woordvoerder van Tegenwind Veenkoloniën, totaal geen draagvlak bestaat in het gebied waar de windparken gepland staan. Het gaat om het zoekgebied van de provincie Drenthe in de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen en Coevorden. Een ander punt is volgens Rietveld dat de wettelijke normeringen (zoals voor geluid) niet voorkomen en dus de omwonenden forse geluidsoverlast zullen ondervinden. Wel is Tegenwind Veenkoloniën blij dat de oorspronkelijke megaplannen van de initiatiefnemers niet door gaan. Door dit besluit blijkt, volgens de protest organisatie, dat de minister wil dat er windenergie gerealiseerd moet worden over de hoofden van de bewoners heen. “Jammer dat hij er niet voor kiest om dit in samenwerking met de bewoners van het gebied te doen. Ook wordt volledig voorbij gegaan aan de gebiedsvisie, die zou moeten zorgen voor een evenwichtige verdeling van de last over het gebied. Dit is slecht nieuws voor met name Borger-Odoorn en Aa en Hunze”, aldus Rietveld.

Daar waar Tegenwind Veenkoloniën aangeeft zich in te zetten om binnen de opgave voor de provincie Drenthe samen met de provincie en de gemeenten te komen tot een “minst slechte” oplossing (de gebiedsvisie), wordt dat met het besluit van de minister volledig aan de kant geschoven. Ook veroorzaakt de minister met dit besluit een onverantwoordelijke confrontatie tussen het noordelijk en zuidelijk deel van het provinciaal zoekgebied. Lukt het in het zuiden niet om aan de doelstelling voldoen, dan moeten er volgens de minister in het noordelijk deel meer windturbines geplaatst worden. Tegenstanders worden zo tegen elkaar uitgespeeld. Dit geeft volgens Tegenwind Veenkoloniën heel duidelijk aan dat de mening van bewoners er niet toe doet en de economische belangen belangrijker worden gevonden door minister Kamp.

Organisatie Tegenwind Veenkoloniën denkt dat door deze stap van de minister, de randvoorwaarden waaronder de windturbines zullen worden geplaatst slechter zullen zijn dan als de provincie voor de realisatie had mogen zorgen. Ook is het voor de bewoners zeer frustrerend dat hun woon- en leefomgeving wordt aangetast zonder dat degene die verantwoordelijk is voor de te maken keuzes hierop aangesproken kan worden. Door gebruik te maken van de RcR-procedure is de democratie volgens Rob Rietveld buiten spel gezet. Volgens Tegenwind Veenkoloniën is dit besluit van de minister tegen de wil van de Tweede Kamer in.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

1 Reactie op “Tegenwind Veenkoloniën blijft opkomen voor het belang van de bewoners

  1. Domme vraag misschien…maar wie zijn ook alweer de initiatiefnemers van het project?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.