Direct naar de inhoud.

Het gaat om meer dan Westerwolde landschap

  • door:
  • op:

onstweddeONSTWEDDE – Burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal is niet echt gecharmeerd over de plannen en ideeën van Robert Wieten van de organisatie Boermarke Essen en Aa’s . Wieten had in een brief aan de betrokken gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde, laten weten het een goed idee te vinden om Onstwedde en de oostelijk gelegen buurtschappen in te delen bij een nieuwe gemeente Groot Westerwolde. Hij werd daarbij gesteund door inwoners uit Onstwedde en omgeving. Motivatie was het gevoel van streekgebondenheid.

Galama zegt dat de herindeling juist is ingegeven om kwesties van arbeid, werkvoorzieningschappen, onderwijs, jeugdzorg, leefbaarheid het hoofd te kunnen bieden. Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden, onder meer omdat ze taken moeten overnemen van het Rijk. Bovendien zegt Galama, vandaag in het DvhN, is de gemeente Stadskanaal ooit ontstaan uit de gemeente Onstwedde. De huidige gemeente bestaat dus uit een deel Westerwolde en een deel Veenkoloniën. Galama noemt dit een grote plus. ‘’Daarom hebben raad en college gekozen om het liefst een nieuwe gemeente te gaan vormen met Veendam, Pekela en Vlagtwedde/Bellingwedde”, aldus Galama.

Robert Wieten laat weten het erg jammer te vinden dat het in de herindeling niet gaat om landschap en cultuur maar juist om schaalvergroting zoals omschreven in het regeerakkoord. Minister Plasterk wil dat er gemeenten gevormd gaan worden met 100.000 inwoners. Westerwolders schuwen dit.

(vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur meer hierover op radio Stadskanaal)

Lees eerder bericht hierover



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal