Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Het gaat om meer dan Westerwolde landschap

onstweddeONSTWEDDE – Burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal is niet echt gecharmeerd over de plannen en ideeën van Robert Wieten van de organisatie Boermarke Essen en Aa’s . Wieten had in een brief aan de betrokken gemeenten Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde, laten weten het een goed idee te vinden om Onstwedde en de oostelijk gelegen buurtschappen in te delen bij een nieuwe gemeente Groot Westerwolde. Hij werd daarbij gesteund door inwoners uit Onstwedde en omgeving. Motivatie was het gevoel van streekgebondenheid.

Galama zegt dat de herindeling juist is ingegeven om kwesties van arbeid, werkvoorzieningschappen, onderwijs, jeugdzorg, leefbaarheid het hoofd te kunnen bieden. Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden, onder meer omdat ze taken moeten overnemen van het Rijk. Bovendien zegt Galama, vandaag in het DvhN, is de gemeente Stadskanaal ooit ontstaan uit de gemeente Onstwedde. De huidige gemeente bestaat dus uit een deel Westerwolde en een deel Veenkoloniën. Galama noemt dit een grote plus. ‘’Daarom hebben raad en college gekozen om het liefst een nieuwe gemeente te gaan vormen met Veendam, Pekela en Vlagtwedde/Bellingwedde”, aldus Galama.

Robert Wieten laat weten het erg jammer te vinden dat het in de herindeling niet gaat om landschap en cultuur maar juist om schaalvergroting zoals omschreven in het regeerakkoord. Minister Plasterk wil dat er gemeenten gevormd gaan worden met 100.000 inwoners. Westerwolders schuwen dit.

(vrijdagavond tussen 18.00 en 19.00 uur meer hierover op radio Stadskanaal)

Lees eerder bericht hierover

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Het gaat om meer dan Westerwolde landschap

  1. Mevrouw Galama u bent abuis Stadskanaal maakt tot aan de Pekel Aa deel uit van het rechtsgebied Westerwolde.en is dus helemaal geen Veenkolonie. De Semslinie is getrokken vanwege conflicten tussen de kerspels van Valthe Exloo en Onstwedde. De begrenzing van Westerwolde lag van oorsprong zuidelijker dan de Semslinie aan de andere zijde vormt de rijksgrens de grens. De rest behoorde tot het Oldambt nadat Onstwedder en Zuidlaarder boeren tijdens the stichting van Wildervanck hun aanspraken op dat gebied verloren aan het Zuidbroekster kerspel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.