Direct naar de inhoud.

D66 Stadskanaal start meldpunt steenmarters

  • door:
  • op:

Klaas PalsSTADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal is niet bereid gebleken om zich aan te sluiten bij de Stichting “Platform Steenmarters Borger-Odoorn”. In oktober vorig jaar stuurde het Platform een brief naar een aantal gemeenten in onze regio met het verzoek zich aan te sluiten bij het Platform om op die manier een front te vormen tegen de stijgende overlast veroorzaakt door steenmarters.Volgens dit Platform zorgt de steenmarter voor steeds meer hinder.

Ze dringen, vooral in de paringsperiode en wanneer ze nestelen en de jongen op komst zijn, de huizen binnen. Ze verschuilen zich in of onder het dak van de woning of bedrijfspand en tussen de plafonds. De elektrische bedrading wordt door gebeten, zelfs die van auto’s. Ze veroorzaken stank door hun urine en uitwerpselen, resten van prooidieren en maken lawaai.

Bij het Platform komen veel klachten binnen. Een groot aantal van deze klachten leidde al tot een schademelding bij de gemeente Borger-Odoorn. De gemeenten Borger/Odoorn, Aa en Hunze, Emmen, Midden-Drenthe en Meppel verleenden al ontheffing voor het verjagen van de beesten. De steenmarter is een officieel beschermde diersoort en mag zonder ontheffing niet worden bestreden; dat wil zeggen niet gevangen en gedood, maar wel verjaagd naar de plaatsen waar deze diersoort in de natuur zich rustig kan nestelen en voortplanten.

Afgelopen maandag, 24 februari, heeft D66 Stadskanaal daarover, bij monde van het raadslid Klaas Pals, tijdens de raadsvergadering hiervoor nadrukkelijk de aandacht gevraagd. Wethouder Jan Bessembinders ontkent echter dat er sprake is van een ernstige overlast en wijst verdere actie op dit punt van de hand.

Wij, als D66 Stadskanaal, horen echter heel andere geluiden en willen graag van de burgers in de gemeente Stadskanaal horen hoe men hierover denkt en of men ook zelf overlast ondervindt van steenmarters in de woning of bedrijfspand. Dit om tot een deugdelijke inventarisatie te komen van de mogelijke overlast, met als doel de gemeente te bewegen om zich aan te sluiten bij de Stichting “Steenmarters Borger-Odoorn”. De steenmarter is en blijft een beschermde diersoort, maar dit betekent niet dat er geen verantwoorde maatregelen kunnen worden genomen om de overlast op een doelmatige en ecologisch verantwoorde wijze te bestrijden.
De burgers van Stadskanaal kunnen ons helpen door aan te geven of men overlast ondervindt en waar de steenmarters zich bevinden. Want “meten is weten”.

Klik hier om gebruik te maken van het meldpunt

 

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal