Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

GroenLinks maakt zich zorgen over de sanering van het Ceresmeer

GroenGroenLinks heeft tijdens de eerste raadsvergadering van 2014 ingesproken over het Ceresmeer. Dit was onderdeel van het Bestemmingsplan Cereswijk en Dideldom van december 2013, welke tijdens de raadsvergadering van 27 januari j.l. op de agenda stond. Teja van Geenen, lijsttrekker van GroenLinks Stadskanaal, heeft daar een drietal belangrijke speerpunten benoemd.

1.Wie is op dit moment eigenaar van het Ceresmeer en waar ligt de verantwoordelijkheid van de sanering die momenteel in gang wordt gezet.
De term ‘Ernst- en Spoedlocatie’ voor het Ceresmeer vanuit de provincie Groningen geeft de noodzaak tot saneren duidelijk aan. Op dit moment is in de media te lezen dat Grondbank Nederland, onderdeel van Strukton, deze locatie heeft overgenomen. Er zou daartoe door de gemeente een ‘akte van levering’ zijn afgegeven op 4 oktober 2013. In het vastgestelde bestemmingsplan Cereswijk en Dideldom wordt weergegeven: ‘Inmiddels is duidelijk dat Philips verantwoordelijk is en blijft voor het oplossen van deze complexe bodemproblematiek.’ Een extra schakel in het saneringsproces kan wat betreft de eindverantwoordelijkheid en de aansturing hiervan mogelijk een belemmerende uitwerking hebben op de kwaliteit en de veiligheid. GroenLinks Stadskanaal maakt zich hier ernstige zorgen over en wenst hier spoedig helderheid over.


2. Onduidelijke definities worden in het bestemmingsplan Cereswijk en Dideldom gebruikt.

Hoeveel keer het overschrijden van het Maximaal Toelaatbare Risico (MTR) van zware metalen acceptabel is om nogslechts ‘Licht verhoogd’ genoemd te worden is zeer de vraag. Welke gehalten hebben deze ‘Licht verhoogde’ zware metalen als chroom, kwik en antimoon. De definitie van de term ‘Sanering’ laat te veel ruimte over voor het onvolledig opruimen van vervuilde grond. Hierdoor kan de kwaliteit van het saneren ernstig in gevaar komen. Ook dit gegeven baart GroenLinks Stadskanaal de nodige zorgen en verneemt zij graag spoedig wat de uitkomsten hiervan zijn.


3. Verhouding oppervlakte water – grondwater vergt gedegen onderzoek om situatie te kunnen beheersen.

Tegenwoordig is steeds meer bekend over de verhoudingen en de relatie tussen grondwater en oppervlaktewater en wat dit met (ongewenste) verspreiding van oplossingen, zoals zware metalen, in water en grond doet. Nu de laatste metingen zijn verricht in 2002, zou mogelijkerwijs de ernst van de situatie vele malen groter kunnen zijn dan tot nu toe is geschetst. Zeker met de onduidelijke hoeveelheid vaten die al tientallen jaren in het meer liggen en waarvan ook de inhoud tot op heden niet geheel duidelijk is. Bovendien zijn deze vaten langdurig onderhevig aan erosie, waardoor, zeker bij de berging, de vervuiling vele malen erger kan blijken te zijn.

GroenLinks Stadskanaal vindt dat het saneringsproces door een team van onafhankelijke deskundigen gemonitord dient te worden om daarmee de kwaliteit van het saneren, de veiligheid van het gebied en daarmee van de woon- en leefomgeving van inwoners van Stadskanaal te garanderen.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.