Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Europees Erfgoedlabel voor Kamp Westerbork

image005HOOGHALEN – Kamp Westerbork wordt Europees Erfgoed. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Het is voor het eerst dat historische locaties in Europa een zogenoemd Europees Erfgoedlabel krijgen. Naast het Herinneringscentrum Kamp Westerbork komen ook het Vredespaleis (Den Haag), The Great Guild Hall (Tallinn, Estland) en The archaeological site of Carnuntum (Petronell-Carnuntum, Oostenrijk) op de nieuwe lijst met Europees erfgoed. Het erfgoedlabel wordt op 8 april in Brussel uitgereikt.

Het Europees Erfgoedlabel (European Heritage Label) is een initiatief van de Europese Unie. Hiermee worden locaties uitgelicht die een sleutelrol hebben gespeeld in Europa en de totstandkoming van de Europese Unie.
Het Europees Erfgoedlabel geeft een beeld van de gezamenlijke geschiedenis van Europa en wil hiermee bijdragen aan de overbrugging van de kloof tussen de Europese Unie en haar burgers.
Locaties voorzien van het Europees Erfgoedlabel zijn ‘plaatsen van herinnering’ die met hun educatieve activiteiten het bewustzijn bij jongeren vergroten.
Het Herinneringscentrum was één van de negen instellingen die in eerste instantie was voorgedragen voor het Erfgoedlabel en bleef in november over als één van de vier genomineerden.

Kamp Westerbork belichaamt enerzijds een deel van de geschiedenis waarmee het naoorlogse Europa heeft willen afrekenen. Anderzijds symboliseert Kamp Westerbork de raison d’être van de Europese Unie. Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wil in de toekomst meer verbindingen leggen en samenwerking ontwikkelen met andere Europese erfgoedsites. Hiermee wordt de Europese dimensie van de geschiedenis van Westerbork versterkt en kan die Europese context beter aan jongeren worden overgebracht.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.