Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Buitenbaden Stadskanaal moeten open blijven aldus VVD en GBS

E. Nijenbanning (links) en P. Gelling

E. Nijenbanning (links) en P. Gelling

STADSKANAAL – Als het aan Gemeentebelangen Stadskanaal en de VVD Stadskanaal ligt hebben de buitenzwembaden in de gemeente Stadskanaal niets te vrezen. Fractievoorzitter Peter Gelling (GBS) wil zich sterk maken om de Kanaalster buitenbaden open te houden. Nieuwkomer in de lokale politiek Egbert Nijenbanning (lijsttrekker lokale VVD voor de gemeenteraadsverkiezingen) oppert zelfs het idee, dat mochten de windmolens er toch komen, deze best kunnen meebetalen aan het openhouden van de zwembaden in de regio. De politici waren te gast in het 1e mini/debat bij RTV Stadskanaal afgelopen vrijdagavond in het programma S-Express.

De twee buitenbaden ‘De Horsen’ in Musselkanaal en ‘Bad Noord’ in Stadskanaal worden met sluiting bedreigt in een adviesrapport van het ´Huis voor de Sport´. Dit rapport is opgesteld in opdracht van de zeven Oost-Groninger gemeenten en maakt deel uit van het regionaal woon en leefbaarheidsplan Oost-Groningen. De voltallige gemeenteraad moet zich nog hierover uitspreken..

Peter Gelling en Egbert Nijenbanning over de zwembaden:

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “Buitenbaden Stadskanaal moeten open blijven aldus VVD en GBS

 1. Die hele discussie over de zwembaden begint straks weer opnieuw (zie kanaalstreek 1 juni 2016) nadat een organisatie uit (nota bene) de stad Groningen (het Huis voor de Sport) een advies heeft gegeven aan de gemeente Stadskanaal dat één zwembad wel genoeg is voor de gemeente Stadskanaal. (Weten de gemeenteraadsleden en het college zelf niet welke belangrijke rol deze zwembaden spelen? Hebben ze daar mensen voor nodig uit de stad Groningen?) Waarschijnlijk zijn die mensen van het Huis voor de Sport nooit in de gemeente geweest want anders hadden ze wel een andere conclusie getrokken. Stadskanaal is namelijk de langste gemeente van Nederland. Door lintbebouwing liggen de kernen wel 10 tot 20 kilometer uit elkaar. Dat betekend dat als je één zwembad sluit de ouders met hun kinderen moeten slepen want ze kunnen er niet meer op de fiets heen. Veel te ver en te gevaarlijk. Verder is het diep treurig dat deze discussie weer gevoerd moet worden en dat al deze mensen die gebruik maken van de zwembaden weer een poos moeten vrezen voor hun enige overgebleven laagdrempelige en veilige basisvoorziening die er nog is.
  Zwembaden hebben een sociale functie en zorgen voor leefbaarheid van de kernen: Onstwedde, Musselkanaal en Stadskanaal. Het is ronduit asociaal en schandalig als de gemeente Stadskanaal het niet voor elkaar krijgt om die inspanning te verrichten dat deze voorzieningen blijven bestaan. Ik zou bijna zeggen dan zijn het geen volksvertegenwoordigers met het juiste sociale kompas of ze zijn te beroerd om hun best te doen om deze voorzieningen in stand te houden.
  Verder is het zo dat zwembaden een veilige plek zijn om te zwemmen dit in tegenstelling tot recreatieplassen waar geen toezicht is en waar het water soms door blauwalg besmet is.
  Verder is een zwembad een sociale plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar kinderen een gelukkige jeugd kunnen beleven.
  Ook het feit dat een zwembad (abonnement) betaalbaar is voor iedereen is belangrijk. Dit moet niet onderschat worden in een tijd dat veel kinderen niet eens aan sport doen en ook niet op vakantie gaan omdat de ouders het niet kunnen betalen.
  Nou, ik hoop dat ik eerst voldoende heb geschreven en ik wens alle vrijwilligers van alle 3 zwembaden veel succes. En als tip wil ik ze meegeven:
  Ga bij de politieke partijen langs en overtuig ze dat openluchtzwembaden belangrijk zijn voor de gemeenschap.
  Als er bezuinigd moet worden dan moeten ze het geld maar ergens anders weg halen.

 2. De 3 buitenbaden hebben hun bestaansrecht al lang bewezen.
  Dat er op dit moment door ons kabinet bezuinigd wordt en dat de gemeentes daardoor minder geld ontvangen van het rijk is een momentopname. De eerste scheuren in dit opgedrongen beleid zijn al zichtbaar. In Amsterdam heeft de rechter de kortingen op de thuiszorg al teruggedraaid.

  Het zou toch doodzonde zijn dat door een tijdelijke dip in de begroting de zwembaden moeten verdwijnen. Straks zijn er verkiezingen en kan het nieuwe kabinet aangewakkerd door economisch gunstige cijfers de kraan weer wat open zetten. Ook zal de toekomstige fusie tussen de gemeentes voor kostenbesparing zorgen. Als je dan zwembaden hebt gesloten worden die echt niet weer opnieuw gebouwd. Het sluiten van zwembaden is feitelijk een vorm van kapitaalvernietiging. Vernietiging van het zwembad zelf waar al veel geld in is gestoken en vernietiging van de sociale waarde van een zwembad. En dat is niet eens in geld uit te drukken.

  Uiteindelijk kan de gemeente ook een bedrag noemen wat ze maximaal willen besteden aan de buitenbaden. De enthousiaste vrijwilligers en de bewoners van Stadskanaal kunnen dan initiatieven bedenken om hun begroting op orde te krijgen. Vrijwilligers zijn zeer creatief en actief als het gaat om het behoud van hun zwembad.

  Maar nogmaals, het is ook afhankelijk van de betrokkenheid en de inzet van de lokale bestuurders van de politieke partijen.
  Ik hoop dat het college en de raadsleden straks niet als ze terugkijken op hun politieke carrière het sluiten van openluchtzwembaden als hun belangrijkste wapenfeit hoeven te melden.
  Ik hoop dat de politieke partijen op tijd inzien dat ze aan de bak moeten en de mensen tegemoet komen voor het behoud van de zwembaden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.