Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Refaja ziekenhuis krijgt pluim voor verzuimpreventie

Refaja ziekenhuis. (f: R. Wiekenkamp)STADSKANAAL – Het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal heeft één van de laagste verzuimcijfers van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit de Vernet Health Ranking, een ranglijst waarin de verzuimcijfers van Nederlandse zorginstellingen worden vergeleken. De inspanningen van medewerkers en leidinggevenden van het Refaja ziekenhuis op verzuimgebied werden beloond met een 9,5. Dat is – samen met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk – goed voor een gedeelde eerste plaats.

Het Refaja ziekenhuis introduceerde begin 2012 een nieuw verzuimbeleid, in samenwerking met arbodienst Schreuderarbo. Reden was het stijgende ziekteverzuimpercentage. Het nieuwe beleid richt zich op wat de medewerker nog wel kan, in plaats van focussen op wat iemand niet meer kan in geval van ziekte. Leidinggevende en medewerker kijken samen naar de mogelijkheden. Uitgangspunt hierbij is dat ziek zijn je overkomt, maar verzuim een keuze is. Soms kan iemand vanwege een blessure geen lopend werk doen, maar gaat zittend werken prima. Contact tussen leidinggevende, P&O-adviseur en bedrijfsarts is hierbij van groot belang. Allen hebben een rol in het voorkomen van verzuim en in het re-integreren van zieke medewerkers.

Het nieuwe beleid resulteerde tot een verzuimpercentage van 3,3 procent. Twee jaar geleden lag dat nog 2 procent hoger. Minder ziekteverzuim draagt bij aan continuïteit in de zorg: hoe minder invalkrachten er nodig zijn, hoe vaker een patiënt hetzelfde gezicht aan zijn of haar bed heeft. Bovendien levert elke procent daling van het ziekteverzuim een aanzienlijke kostenbesparing op.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Refaja ziekenhuis krijgt pluim voor verzuimpreventie

  1. jeanette Tjapkes

    Het bericht is niet realistisch.
    Als je ziek bent moet je snipper uren en plb
    inleveren zodat je zo min mogelijk ziekte uren hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.