Direct naar de inhoud.

GroenLinks Stadskanaal: de toenemende tweedeling in onze maatschappij is onwenselijk!

  • door:
  • op:
GL met in midden: Teja van Geenen
GL met in midden: Teja van Geenen

STADSKANAAL – De krimp van de bevolking, de afname van arbeidsplaatsen, een lage arbeidsdeelname en de dubbele vergrijzing (de groep ouderen wordt groter en deze ouderen behalen een hogere leeftijd) hebben grote gevolgen voor groepen bewoners binnen onze gemeente. Het sociaal minimabeleid is een belangrijk instrument om kwetsbare groepen binnen onze gemeente te ondersteunen. De gemeente heeft volgens GroenLinks de zorgplicht om middels een goed minimabeleid de kwetsbare groepen bewoners te ondersteunen en een volwaardig bestaan mogelijk te maken.

Tweedeling tussen arm en rijk moet bestreden worden met een integraal beleid gericht op mensen met een minimuminkomen. Armoede heeft niet alleen een financieel maar ook een psychosociaal aspect. Gemeentelijk beleid moet zich richten op activering van deze mensen. Vrijwilligerswerk en mantelzorg moeten daardoor worden opgewaardeerd. Nieuwe initiatieven worden waar nodig en mogelijk ondersteund. Uitkeringsgerechtigden worden gestimuleerd om (vrijwilligers)werk te doen op terreinen die aansluiten bij hun eigen kwaliteiten, vaardigheden en ervaring.

“Er mag geen verdringing op de arbeidsmarkt plaatsvinden die ten koste gaat van bestaande, betaalde banen. De (plaatselijke) overheid heeft een stimulerende rol om meer banen te creëren” verduidelijkt lijsttrekker Teja van Geenen. Voor mensen die weinig mogelijkheden hebben voor herintreding in het arbeidsproces, wordt de drempel naar deze werkvormen verlaagd. Werk naar capaciteit is daarbij het uitgangspunt. Werk is een belangrijk instrument om uit een sociaal isolement te blijven. Voor bewoners die niet kunnen werken vanwege fysieke of mentale beperkingen blijft het van belang om actief aan de samenleving deel te nemen. De voedselbank in Oost-Groningen is een belangrijk vangnet voor mensen die door hun financiële situatie niet meer kunnen rondkomen. Daarom is het belangrijk om uitgiftepunten van de voedselbank in stand te houden.

Voedselbanken zijn (helaas) noodzakelijk als gevolg van onzorgvuldig en laks overheidsbeleid. Door de crisis en de bezuinigingen zijn meer bewoners van onze gemeente in de financiële problemen geraakt. Hierdoor wordt een verdere tweedeling in de hand gewerkt. GroenLinks vind beleid gericht op preventie belangrijk: beter voorkomen dan genezen. Meer informatie van GroenLinks over solidariteit, werkgelegenheid en onderwijs op www.groenlinks-stadskanaal.nl.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal