Direct naar de inhoud.

Komend weekend in Nederland warmer dan in Turkije

  • door:
  • op:

zonZeist (weeronline.nl) – Er staat ons een fantastisch lenteweekend te wachten. Voor het eerst dit jaar kunnen we spreken van echte lentetemperaturen. Zaterdag wordt het in het binnenland al 15 graden of meer en zondag wordt het in het zuidoosten lokaal 18 graden. Daarbij krijgt de zon ook nog eens volop de ruimte!

Hoe anders is het komende weekend in Griekenland en Turkije met maxima die op grote schaal beneden 15 graden uitkomen met veel bewolking en een aantal buien. Volgens de meteorlogen van weeronline.nl wordt het In Istanbul  zondag zelfs maar 9 graden! Athene moet het doen met 13 graden en op Kreta is het dan 14 graden.

Zeldzaam warm – kans op temperatuurrecords?

De temperaturen waarmee we dit weekend te maken krijgen zijn uitzonderlijk voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het begin maart overdag een graad of 9 in De Bilt. Komende zaterdag verwachten we een maximumtemperatuur van 14 graden en zondag 17 graden. Het record voor de maximumtemperatuur in de eerste decade van maart (1-10 maart) in De Bilt staat op 18,4 graden en werd genoteerd op 9 maart 1977. Dit record gaan we zondag dus benaderen, maar meest waarschijnlijk blijft het record overeind. Een top-10 notering lijkt er wel in te zitten.

Het dagrecord van zaterdag ligt ook binnen bereik. Het huidige record staat op naam van 1991 met 15,1 graden.

Warmte in West-Europa, kou in het zuidoosten

Een krachtig hogedrukgebied ligt dit weekend boven Midden-Europa. Aan de zuidkant van het hogedrukgebied voert een oostelijke stroming koel lucht aan. Hierdoor is het in het oostelijke Middellandse Zeegebied fris en wisselvallig.

Aan de westzijde van het hogedrukgebied wordt met een zuidenwind warme en zachte lucht aangevoerd. West-Europa krijgt dit weekend dan ook met zeer zacht lenteweer te maken. Terwijl we in Nederland voor het eerst dit jaar de 15-gradengrens passeren wordt het in Spanje op grote schaal meer dan 20 graden. De zon schijnt dit weekend in een groot deel van Europa uitbundig! In het noordoosten van Europa is het daarbij wel een stuk frisser.

Nog zeker week mooi lenteweer 

Na het weekend doet de temperatuur een stapje terug, omdat de warme zuidenwind verdwijnt. De luchtdruk blijft echter hoog met als gevolg droog en zonnig lenteweer. Pas volgend weekend volgt waarschijnlijk een overgang naar wisselvalig lenteweer met normale temperaturen.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal