Direct naar de inhoud.

Staatssecretaris Dekker wil BBC model voor de regionale omroep

F: www.npo.nl
F: www.npo.nl

ERMELO – Staatssecretaris Sander Dekker van Media wil de regionale omroepen anders vormgeven. Dat zei hij gisteren in Ermelo tijdens een congres van ROOS, het jaarlijkse congres voor publieke regionale omroepen. Dekker vindt de dertien organisaties te duur, vooral omdat ze volgens hem bijna allemaal hetzelfde doen.

‘Eén administratie, twaalf regio- identiteiten en een goed bereik’, stelt Dekker. Volgens de staatssecretaris hebben de regionale omroepen te lang gewacht met het maken van een bezuinigingsplan. Daarom wil hij zelf nog voor het einde van dit jaar komen met een model waar de kijkers (volgens hem) het meest aan hebben. De staatssecretaris heeft er geen vertrouwen in dat de regionale omroepen en de NPO zelf nog met ideeën komen voor verandering. Samenwerking is nodig, omdat er de komende jaren flink bezuinigd moet worden. Journalisten van de VRT in België en de BBC zijn volgens Dekker goed in de regio geworteld en zijn ook het voorbeeld voor het model dat hij wil voor de regionale omroepen. “Samenwerking leidt tot groter bereik.” Dat wil volgens hem overigens niet zeggen dat er geen dertien losse redacties kunnen bestaan. Die zouden alleen onder 1 organisatie moeten vallen.

Reacties

logos- regionale omroepen‘Ik vind het betreurenswaardig dat de staatssecretaris niet openstaat voor het eigen plan van de gezamenlijke regionale omroepen dat voorziet in de opgedragen bezuinigingsopdracht en de in het regeerakkoord afgesproken integratie van taken. Onbegrijpelijk dat dit plan door de staatssecretaris genegeerd wordt.’, aldus Guus van Kleef van Omroep Gelderland via de website van Omroep Gelderland.  Dink Binnendijk, hoofdredacteur cq directeur van RTV Drenthe en Gijs Lensink van RTV Noord denken niet dat het einde van de regionale omroepen in zicht is. Lensink doet het af als  verkiezingsretoriek van de staatssecretaris en blijft positief.

De regionale omroepen zijn wel blij dat de staatssecretaris het belang onderstreept voor de typisch regionale en lokale berichtgeving. Over hoe dat belang in de toekomst te waarborgen is heeft ROOS met het visieplan ‘Toekomstvenster op de publieke regionale omroep’ al een 1e aanzet gegeven. Over dit toekomstvenster gaat de regionale omroep graag in gesprek met Dekker.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-