Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

GroenLinks zet zich in voor een groen en veilig Stadskanaal

Teja van Geenen GroenLinksSTADSKANAAL – Wat betreft het groen in onze dorpen en kernen heeft de gemeente Stadskanaal volgens GroenLinks een duidelijke voorbeeldfunctie bij zaken als afvalscheiding, duurzaamheid en energie. Dit betekent bijvoorbeeld al het snoeiafval binnen onze gemeente gebruiken voor het opwekken van energie. Het stimuleren en promoten van zonne-energie en warmtepompen, zoals bij de bouw van, of renovatie naar, energieneutrale woningen door zowel particulieren, bedrijven als instellingen. Het stimuleren van milieuvriendelijke oplossingen bevordert de plaatselijke werkgelegenheid. Het openbaar vervoer wordt milieuvriendelijker, bussen stappen zoveel mogelijk af van fossiele brandstoffen.

“In verband met onze veiligheid en gezondheid is binnen de gemeente Stadskanaal geen ruimte voor opslag van milieuschadelijke stoffen, zoals die van kerncentrales”, zegt Teja van Geenen. “Geen ruimte voor delving van grondstoffen ten koste van het milieu, waaronder schalie-gaswinning”. Daarnaast wil GroenLinks Stadskanaal de intensieve veehouderij ontmoedigen, want het is vervuilend voor mens, dier en onze woonomgeving. De uitbraak van de Q-koorts heeft bewezen dat een grote concentratie dieren de gezondheid van mens en dier in gevaar kan brengen. Juist het stimuleren van biodiesel, gemaakt van geperst koolzaad, heeft de toekomst. Op kleine schaal samenwerking tussen diverse boeren en akkerbouwers heeft daarbij de voorkeur. Zo worden onnodige transporten en daarmee kosten tegen gegaan.

De sanering van het Ceresmeer dient volgens GroenLinks Stadskanaal door een onafhankelijk team van deskundigen gemonitord te worden. Daarnaast zal ook het voormalig Philipsterrein aan de Electronicaweg nader onderzocht moeten worden. Daarover doet al decennia lang het vermoeden de ronde dat diverse zware metalen het rioolstelsel hebben bereikt tijdens de fabricage van televisies.

De veiligheid van fietsers en voetgangers dient volgens GroenLinks verbeterd te worden in de gemeente. Kernen worden zoveel mogelijk autovrij of autoluw gemaakt. Daar waar voetgangers en fietsers ruimte en veiligheid vinden, kan een aantrekkelijker aanbod aan cultuur, ontmoeting, winkels en horeca bloeien. Dit is niet alleen belangrijk voor onze bewoners, ook voor de vaarrecreanten in onze regio. Zij zullen meer redenen hebben om aan te leggen en van boord te gaan binnen de gemeente, wat de werkgelegenheid ten goede komt. Ook de veiligheid in wijk en buurt, vooral tijdens de avonduren dient verbeterd te worden. Buurtinitiatieven als het Whatsapp-initiatief Veilig Wonen Maarswold en de achterpaden verlichting tijdens de komende landelijke actiedag van NL Doet! zijn daar mooie voorbeelden van.

Aanpak van zwerfvuil krijgt prioriteit. Scholen kunnen hierin een rol spelen, zodat het nuttige met preventie wordt verbonden. Dit levert de gemeente aanzienlijk voordeel op: een schone gemeente is aantrekkelijk voor bewoners en bezoekers, nodigt uit tot respectvolle omgang met mens en omgeving. Het ruimen van zwerfvuil is een zinvolle taak. Een andere kans is het structureel organiseren van gemeenschappelijke opruimacties, waarbij een groep vrijwilligers een bepaald gebied reinigt. Zoals in sommige wijken en buurten inmiddels met succes zijn gehouden, het dorp Onstwedde tijdens de komende landelijke actiedag van NL Doet! een schoonmaakactie tegen zwerfvuil organiseert. Dit brengt buurtbewoners nader tot elkaar en zorgt ervoor dat vervuiling minder snel toeslaat.

Onze woonomgeving wordt gekenmerkt door een goed milieu, veel openbaar groen, veelal goede fietspaden en bijzondere natuurprojecten. Dit dient te worden beschermd en waar mogelijk verder versterkt en ontwikkeld.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.