Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Astronomische lente begint met 21 graden

zonSTADSKANAAL – Vandaag om 17.57 uur begint de astronomische lente. Als cadeautje begint de lente met prachtig terrasweer. Lokaal kunnen de temperaturen oplopen tot zelfs 22 graden. Na vandaag is het gedaan met de lente, de temperatuur zakt zo’n 10 graden terug.

Eerste officiële warme dag, Vrijdag bijna 10 graden kouder

Eerste officiële warme dag en dagrecord van 98 jaar oud

In De Bilt kan het kwik donderdag oplopen tot 20 of zelfs 21 graden. Daarmee zou de eerste officiële warme dag van het jaar worden genoteerd en ook gelijk een dagrecord. De laatste keer dat het 20 graden of warmer werd was 5 maanden geleden op 22 oktober 2013. Het werd toen 21,8 graden.

Het dagrecord voor 20 maart stamt uit het jaar 1916. 98 jaar geleden werd het 19,9 graden.

De hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar werd behaald op 9 maart. Toen werd het 19,5 graden in De Bilt en zelfs 22 graden in Limburg. In het zuidoosten kan het vandaag weer net zo warm worden.

Vandaag staan zon, wind en hoge temperaturen op het menu. Op een paar sluierwolken na is het onbewolkt en kan de zon vrijwel ongehinderd schijnen. Met een vrij krachtige en op de Wadden krachtige zuidenwind wordt zeer zachte lucht aangevoerd en worden maximumtemperaturen verwacht tot 18 graden aan zee en 21 in een groot deel van het binnenland.

Pas tegen zonsondergang trekken meer wolkenvelden vanuit het westen het land in en ’s avonds wordt het geleidelijk bewolkt. In de nacht naar vrijdag trekt een koufront over het land en gaat het regenen.

10 graden kouder vanaf vrijdag

Zaterdag is er veel bewolking en passeert in de loop van de dag een volgende neerslagstoring. De regen wordt later in de middag gevolgd door regenbuien waarbij tussendoor mogelijk nog wat zon te zien is. De middagtemperatuur komt uit rond 11 graden.

Ook zondag worden buien verwacht. Op veel plaatsen verloopt de ochtend nog wel grotendeels droog, maar ’s middags neemt in het hele land de kans op regenbuien toe. Er komt een vrij stevige noordwestenwind te staan en de thermometer komt naar verwachting opnieuw niet hoger dan 11 graden.

Na het weekend neemt de buienkans geleidelijk wat af. Een hogedrukgebied zorgt voor rustiger en droger weer. Daarbij kan het ’s nachts wel koud worden met in het binnenland minima rond het vriespunt en kans op vorst aan de grond. Overdag is het eerst nog slechts maximaal 11 graden, in de loop van de week wordt het iets zachter.

Klik hier voor het hele weerbericht

 

Bron: Weeronline

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.