Direct naar de inhoud.

Kiezers gemeente Stadskanaal hebben gesproken

  • door:
  • op:

De nieuwe gemeenteraad Stadskanaal compleetSTADSKANAAL – Dat wij Nederlanders een echt geuzenvolk zijn bleek gisteren weer eens tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Wij zijn het nooit eens met de coalitie. De uitslag was dan ook een slag in het gezicht van PvdA lijsttrekker Francis Boen. Zijn partij kelderde van 7 zetels terug naar 4 zetels. De populaire PvdA wethouder Jan Willem van de Kolk ten spijt is het de lokale PvdA niet gelukt om de kiezers te overtuigen. Volgens PvdA lijsttrekker Boen heeft de kiezer zijn partij dan ook afgerekend op het landelijke beleid. Lijsttrekker Roelof Ploeger (CDA) kon met zijn verlies leven. Het CDA Stadskanaal gaat weliswaar terug van 6 zetels naar 5 zetels maar is wel de grootste partij van Stadskanaal geworden. De VVD moest ook een zetel inleveren en gaat nu verder met 1 zetel in de raad. De ChristenUnie bleef stabiel onder Lijsttrekker Bert van Beek en behaalde 4 zetels.

Winnaars

Erik Bieze (GBS)
Erik Bieze (GBS) wordt geïnterviewd door burgemeester Galama

De grote winnaars zijn de partijen Gemeentebelangen Stadskanaal (GBS) en de Socialistische Partij (SP). Erik Bieze van GBS was blij met de behaalde winst. GBS kreeg er een zetel bij en heeft er nu 3. “We zijn er puur voor de gemeente, zonder landelijk belang. Er komt een hoop op de gemeente Stadskanaal af ”, zei hij gisteren in het avondvullende verkiezingsprogramma verzorgd door de gemeente Stadskanaal.  De gemeente had groots uitgepakt met prachtige ‘live’ beelden en verslaggeving via de gemeentelijke website en via RTV Stadskanaal op de lokale radio.

Evert Idema, lijsttrekker van de SP Stadskanaal, maakte uiteindelijk de klapper van de verkiezingen. De SP kreeg er maar liefst 4 zetels bij. En steeg van 1 zetel naar 5 zetels. Hiermee zijn de verloren zetels van PvdA en CDA blijkbaar terecht gekomen bij de SP. Idema toonde zich zeer ingenomen met de behaalde stemmenwinst. “Dit had ik nooit durven dromen”, zei hij gisterenavond laat in de uitzending.

Evert Idema (SP)
Evert Idema (SP

D66 Stadskanaal boekte ook winst maar net niet voldoende om een tweede zetel te bemachtigen. Klaas Pals was hierdoor allerminst aangeslagen en verheugde zich alweer op het feit om ook de komende raadsperiode weer oppositie te mogen voeren. Teja van Geenen van GroenLinks greep naast een zetel. Evenals vier jaar geleden lukte het de partij niet om in de gemeenteraad te komen.

De opkomst van in de gemeente stadskanaal was 50.3 % wat neer komt op 13.156 stemmers. Dat is iets meer dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Er zijn 23 zetels verdeeld. Geen van de Lijsttrekkers durfde nog een voorschot te nemen op de coalitievorming.

Zetelverdeling
Zetelverdeling

 

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal