Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

11 jaar Big Band Big Time! Ter Apel

Big band big time2Ter Apel – Big Band Big Time in Ter Apel bestaat elf jaar en dat willen de leden weten ook. Met een interactief jubileumprogramma timmeren ze het komende jaar stevig aan de weg. Waarom je elfde verjaardag vieren en niet je tiende? Omdat het Big Time is en omdat ze de dingen graag net even anders aanpakken.

Big Band Big Time werd opgericht in 2003 vanuit een initiatief van de Muziekschool Zuid-Groningen en de Ter Apeler Harmonie. Een prachtig begin met enthousiaste, veelal jonge, muzikanten en inspirerende en gedreven bestuurders.

Ze oefenden wekelijks het swingende repertoire onder de muzikale leiding van dirigent en rasmuzikant Allard Gosens. Andere belangrijke namen van het eerste uur zijn Jos van Lierop, Meind Egberts en familie Hirs (Tiny Gram en Sander Hirs), ze lopen als een rode draad door de geschiedenis van de big band.

Er werd samenwerking gezocht en gevonden met verschillende muzikale partners en vanuit deze basis groeiden Big Time, en de opleidingsband Small Time, uit tot een big band die anno 2014 bijna uit zijn voegen barst van de energie en het speelplezier!

Bij een jubileum hoort terug kijken en de juiste man daarvoor is Gerrit Vloedgraven. Vanaf het begin, met zijn vrouw Gertien, betrokken bij de band en momenteel voorzitter van de jubileumcommissie. Hun drie kinderen spelen of speelden jarenlang met buitengewoon veel plezier bij Big Time. Zoon Gerjan op saxofoon, dochters Willemijn en Esther op keyboard en hobo.

Wat maakt Big Time tot zo’n succesvolle en enthousiaste band?

Gerrit: “Allard Gosens was de eerste dirigent. Met zijn bevlogenheid en betrokkenheid zette hij Big Time op de kaart. Hij verzamelde een groepje jonge en gepassioneerde muzikanten en zorgde dat iedere repetitie een feestje was. Er werd aansprekend en vlot repertoire gekozen en er werd samenwerking gezocht met verrassende bands en verenigingen. De betrokkenheid van de ouders is een opvallende schakel. Zij zorgden tijdens repetities voor pannen soep en lekkere broodjes en ze waren inzetbaar bij de organisatie van optredens en allerlei andere zaken binnen het orkest.”

Is Big Time een jeugd big band?

“Niet per definitie hoewel de band wel een jeugdige uitstraling heeft. Alle leeftijden, en vrijwel alle instrumenten, zijn welkom maar een frisse kijk op muziek is beslist mooi meegenomen om je thuis te voelen in deze groep.

De eerste muzikanten waren in de beginfase echt jong, zo vanaf 9 jaar. Vrijwel zonder uitzondering waren het getalenteerde muzikantjes die de weg naar de band vonden. Maar met de jaren zien we de gemiddelde leeftijd stijgen. De muzikantjes van weleer zijn muzikanten geworden en verschillende volwassenen die zich aangetrokken voelen tot het repertoire en het enthousiasme hebben zich in de loop van de tijd aangemeld. Ze zijn meer dan welkom.”

Wat als je nog niet zoveel ervaring hebt?

“Beginnende muzikanten leren samen spelen bij de opleidingband Small Time onder leiding van dirigent Jos van Lierop van Muziekschool Zuid Groningen. Bij voldoende muzikale kennis vinden ze vanzelfsprekend hun plaats in Big Time.”

Is dirigent Allard Gossens nog steeds betrokken bij Big Time?

“Helaas moest Allard een paar jaar geleden vanwege zijn andere werkzaamheden stoppen met dirigeren van de big band. Hoewel we daar erg van schrokken hebben we ervaren dat we ook verder konden zonder hem. Na dirigent Jose Jiminez en Jos van Lierop, houdt nu sinds Toine Weterings het dirigeerstokje vast. Een nieuwe dirigent is altijd even wennen maar een wisseling van de wacht brengt ook nieuwe inspiratie met zich mee. Met Toine kijken we met een gerust hart vooruit. Zo is er nu speciale aandacht voor de zangeressen. Ze krijgen vocale ondersteuning van plaatselijke vedette Loes Hofstra.”

Hoe is de samenwerking met omringende verenigingen?

“In één woord: goed. Vanaf het begin hebben we als een soort pionier samenwerking gezocht met allerlei orkesten en verenigingen in de regio. De optredens waren telkens gevarieerd en verrassend. Niet alleen qua muziekstijl of samenwerking, ook qua locatie en presentatie kijken we terug op veel leuks.”

Big Time organiseert ieder jaar, net na de jaarwisseling, een Oliebollenconcert. Vers in het geheugen hebben we nog het onlangs gehouden Oliebollenconcert in Het Boschhuis. Samen met de zogenaamde Borrelband uit Ter Apel werd een set Rolling Stones nummers gespeeld. Stonesmuziek met blazers, jazz meets rock-‘n-roll. De zaal was afgeladen tijdens deze bijzondere muzikale ontmoeting!

“Het allereerste Oliebollenconcert in 2003 was een gecombineerd optreden met big band CQ uit Emmen. Strak big band repertoire versus jeugdig enthousiasme en verrassende invalshoeken. Bijzonder was ook het optreden in Blauwestad tijdens Occis en tijdens het muziektheaterprogramma ‘Pentament’ in Bourtange. Op de bastions van de vesting speelde de band experimentele muziek.” Het is de variatie die het zo leuk maakt, aldus Gerrit. “Zo

waren er prachtige optredens met de Musikverein uit het Duitse Haaren, met het Stroat

Ensemble uit Oldenzaal, de samenwerking met de Afrikaanse band Oesmanfanfare en het prijswinnende optreden van Big Time tijdens het vooraanstaande Grolsch International Jazz Festival Enschede. Big Time in optima forma en een stadsplein vol dansende fans. Het zijn prachtige herinneringen.”

Staat er nog meer leuks op de agenda?

“Zeker wel, er moeten altijd plannen blijven”.

Naar aanleiding van het 11 jarig bestaan van de club is er, onder de naam Big Time Eleven, een interactief jubileumprogramma samengesteld dat de identiteit van de vereniging weerspiegeld. Er staan verspreidt over het jaar 11 muzikale activiteiten op de agenda. Doelstelling daarbij is muziek maken en muziek delen. Muziek maken tijdens verschillende gevarieerde optredens en muziek delen met mensen voor wie zelf muziek maken geen vanzelfsprekendheid is en op plaatsen waar muziek een welkome afwisseling of uitlaatklep is.

Jubileumvoorzitter Gerrit Vloedgraven: “Zoals de muzikale workshops in het AZC in Musselkanaal. De workshops worden verzorgd door de leden van Big Time, zonodig ondersteund met hulp van workshopleiders. Verder staat er een reünie op het programma op Vakantiepark de Barkhoorn in Sellingen. En het gaat er steeds meer op lijken dat we ons jaarlijkse freakweekend in partner gemeente Andresy in Frankrijk door kunnen brengen.

Bijzondere jubileumoptredens zijn onder meer de deelname aan de Duitse Gartenschau in Papenburg en Verrassend Stadskanaal.

Gelukkig hebben de Gemeente Vlagtwedde, de Rabobank en Leader Oost Groningen onze subsidie aanvragen positief gehonoreerd zodat we er ook werkelijk iets moois van kunnen maken. ”

Zoveel plannen! De jeugd heeft de toekomst?

“Jazeker maar hoewel jeugdleden zorgen voor hun enthousiaste inbreng werd gaandeweg ook duidelijk dat dit ook een zwakke schakel binnen de vereniging was. Veel jongelui gaan, na het behalen van hun middelbare schooldiploma, studeren en zijn dan niet meer in staat de wekelijkse repetities te bezoeken zodat in veel gevallen een opzegging bij de Big Time het gevolg was. Ieder jaar in de zomer ontstond er een uitzwaai moment voor muzikanten die niet wilden maar wel afscheid moesten nemen omdat regelmatig repetitie bezoek onmogelijk was geworden. Om een halt toe te roepen aan deze uitstroom van waardevolle leden werd in 2012 het roer radicaal omgegooid. Werd er vanaf de oprichting wekelijks gerepeteerd, vanaf 2012 werd er maandelijks, en indien mogelijk 2 wekelijks geoefend op het repertoire. De repetitie agenda wordt een jaar van te voren bekend gemaakt en een keer per maand staat er een groot kruis op de kalender. Iedere derde zondag van de maand is Big Band Big Time zondag!”

Voorzitter en grote inspirator Tiny Gram voegt daaraan toe dat dit inmiddels beproefde repetitieschema naar idee van Jos van Lierop zijn vruchten afwerpt want al na 2 jaar laten de cijfers zien dat de uitstroom van studenten afneemt en het leden aantal stabiliseert. Doordat de leden langer blijven gaan de muzikale kwaliteiten automatisch omhoog. En dat komt de hele band ten goede.

Tiny: “De hele dag met z’n allen repeteren met tussendoor een pauze voor de lunch, dat is zo gezellig en leuk! Daar komen studenten graag voor terug. Muzikanten in Ter Apel en omgeving kunnen dat aanvullen met een repetitie iedere eerste dinsdagavond in de maand.”

Gerrit haakt er op in: “Het samen muziek maken is uiteraard waar het om draait bij Big Time! Maar er is zoveel meer. Er zijn vriendschappen ontstaan die zich ook voort zetten buiten de vereniging. Er zijn bandjes opgericht. We hebben in de jaren veel lief en leed gedeeld en we hebben kinderen tot ontwikkeling zien komen als mens en als muzikant. Ze mogen bij ons zijn wie ze zijn en ieder lid krijgt de ruimte om mee te spelen en te presteren. Ze voelen zich veilig en dat geeft vertrouwen. Ik denk bijvoorbeeld aan aanstormend talent Mei-Lin Germs. Een 12 jarig zangeresje. In januari, in een afgeladen Boschhuis, deisnde niet terug voor een prachtige vertolking van Rolling in the Deep van niemand minder dan Adele. Het kon niet mooier en na afloop werd ze door het hele orkest platgeknuffeld. Dat is Big Time!”

www.bigbandbigtime.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.