Direct naar de inhoud.

Verzet herindeling neemt gestaag toe

  • door:
  • op:
Grenzeloos G(r)unnen 2
Grenzeloos G(r)unnen 2

PEKELA – Steeds meer gemeenten keren zich tegen de herindelingsplannen van de provincie Groningen. Eerder Slochteren, Veendam, Vlagtwedde, Bellingwedde. Nu ook Menterwolde en de gemeente Pekela. Eind 2013 stemden de gemeenteraden van Menterwolde en Pekela nog in met de fusieplannen van de provincie. Daar komen ze nu op terug. Het is vooral de SP die roet in het eten gooit. Het rommelt aan alle kanten. De provincie moet wel wanhopig worden van zo weinig draagkracht en G(r)unnen.

De gemeenteraden van Menterwolde en Pekela willen zich opnieuw beraden over de herindeling. De SP die in veel gemeenten de gemeenteraadsverkiezingen gewonnen hebben heeft te maken met kiezers die tegen fusiegemeenten zijn. Hierdoor is er een geheel nieuwe situatie ontstaan. In Pekela wordt zelfs alweer gedacht om helemaal niet te fuseren met wie dan ook.

In het nieuwe college heeft wethouder Hemmes (SP) de taken omtrent de herindeling inmiddels overgenomen van burgemeester Schollema. Vandaag zegt Hemmes in het DvhN dat de provincie niet met stoom en kokend water beslissingen er doorheen moet jagen. “We gaan ons verzetten tegen de druk van de provincie en gaan ons net als Menterwolde opnieuw beraden”. Inmiddels is er een brief richting de Provinciale Staten.

Door het verzet van de gemeenten wordt een herindeling van de provincie Groningen serieus vertraagd. In een eerste reactie noemt gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) de hele gang van zaken betreurenswaardig.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal