Direct naar de inhoud.

Veiligheidsexpert Hans Wagt verzorgt workshop computers en veiligheid in Ter Apel

  • door:
  • op:

140509 - Hans Wagt BTER APEL – Computeren en internetten brengen meer gevaren met zich mee dan de meeste mensen denken. De ervaring leert dat de beveiliging van de meeste computers – ook met antivirus, firewall en ‘veilige’ wifi – zo lek is als een mandje. Hans Wagt uit Ter Apel is ervaren expert in computers en veiligheid. Hij verzorgt op 21 mei en 13 juni workshops over eenvoudig veiliger internetten in het Boshhuis in zijn woonplaats.

‘In mijn computer staat niks bijzonders, daar valt niks te halen’, is het idee wat veel mensen hebben over hun computerbeveiliging. Maar niets is minder waar. Al heel veel mensen hebben grote problemen ondervonden door zaken als identiteitsdiefstal, geplunderde bankrekeningen en gebruik van hun computer voor bijvoorbeeld cyberaanvallen zonder dat zij daarvan iets wisten of merkten. En een firewall en antivirusprogramma zijn als een vergiet: zij houden de grootste bedreigingen tegen, maar laten ook nog heel veel door.

Voordeur open

,,Mensen hebben sloten op hun deur en dure alarmsystemen in huis om geboefte buiten te houden. Maar op internet staat hun voordeur figuurlijk gesproken altijd wagenwijd open’’, vertelt Wagt, die naast zijn werk als ICT specialist bij het Ministerie van Defensie onder de naam Safe-IT werkt

Internetcriminaliteit is aan de orde van de dag en elke computer – ook van de gewone particulier – is interessant voor hackers. Wagt: ,,Het is allang geen rocketscience meer. Cybercriminelen komen niet allen binnen via besmette bestanden op internet of e-mail, ze verschaffen zich ook toegang via draadloze wifi-netwerken. De instellingen van programma’s en apparatuur zijn niet standaard ingesteld op maximale veiligheid. En kijk helemaal uit met internetten via openbaar toegankelijke wifi-netwerken bijvoorbeeld in de trein of in het café, onveiliger bestaat bijna niet.’’

Workshop

Tijdens de workshop leren de deelnemers de potentiële gevaren van internet en social media kennen. Wagt vertelt de aanwezigen op welke eenvoudige manieren internetten en bijvoorbeeld telebankieren aanzienlijk veiliger kan. Ook geeft hij tips en trucs voor het configureren van tablets, computers en routers. De trainingen vinden plaats op 21 mei en 13 juni vanaf 20.00 uur in het Boschhuis in Ter Apel. Deelname kost 49 euro. Het aantal plaatsen is beperkt. Is er meer belangstelling, dan worden er extra trainingsavonden ingelast.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal