Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Tsjernobyl kinderen bezoeken studio van RTV Stadskanaal

De kinderen uit omgeving Tsjernobyl

De kinderen uit omgeving Tsjernobyl

RTVS – Tweeëntwintig kinderen uit drie dorpen in Wit Rusland zijn sinds een week in Onstwedde en Mussel. De kinderen komen uit de omgeving waar in 1986 de grootste kernramp in de geschiedenis heeft plaats gevonden. Medewerkers van de stichting Hulp Kinderen Tsjernobyl Onstwedde en Mussel hebben ze vorige week zaterdag hier naar toe gehaald om zeven weken bij gastgezinnen te komen logeren. Eens in de drie jaar haalt de stichting een groep kinderen uit het voormalige rampgebied om zich in een totaal andere omgeving te kunnen vermaken en wat aan te sterken. Een tolk en twee leerkrachten zijn meegekomen, zodat de lessen tijdens het verblijf hier normaal door kunnen gaan.

Afgelopen zaterdagmorgen was een kleine delegatie van vier kinderen te gast in het radioprogramma RTVS Actua van RTV Stadskanaal. Vergezeld van de twee leerkrachten en de tolk vertelden de kinderen voor de microfoon over hun eerste ervaringen hier. Omdat de kinderen nog nooit hun dorpen waren uit geweest, was de kennismaking met Onstwedde en Musselkanaal voor hen wel erg bijzonder. Toch zijn ze inmiddels al behoorlijk gewend aan hun nieuwe omgeving. “Het bevalt ons hier erg goed. De gastgezinnen zijn heel aardig en ook het eten is prima. Af en toe missen we nog wel onze papa en mama.” Zo vertelde een van de kinderen in het programma.

De kinderen blijven nog zes weken in Mussel en Onstwedde. Daarna gaan ze met hun begeleiders weer terug naar hun woonplaatsen in Wit Rusland. Na een busreis van 25 uur zijn ze moe en een hele ervaring rijker weer terug in hun dorpen.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.