Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Maandag mogelijk eerste officiële zomerse dag 2014

zon3Zonkracht 6: smeer je goed in, dinsdag 28 graden, ruim 100 uur teveel zon in 2014

Zeist – Maandag 9 mei gaat waarschijnlijk de boeken in als de eerste zomerse dag van 2014. De temperatuur in De Bilt kan oplopen tot 25 graden. De dagen erna doet de temperatuur en volgens de meteorlogen van weeronline.nl zelfs nog een schepje bovenop.

Vandaag loopt de temperatuur al op tot 24 graden in het binnenland en is er volop zon. Halen we de eerste zomerse dag niet morgen dan zeker wel op dinsdag. Temperaturen kunnen dinsdag oplopen tot 28 graden in het binnenland. Ook woensdag en donderdag kunnen nog zomers verlopen, wel neemt de kans op onweersbuien toe.

Uitgebreid weerbericht: http://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

We spreken van een landelijke zomerse dag als de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitkomt. Vorig jaar beleefden we de eerste pas op 6 juni. In 1991 moesten we nog langer wachten, toen beleefden we hem pas op 2 juli. Lokaal behaalden we op 25 april al een zomerse dag. Limburg had de primeur, in Ell werd het 25,3 graden.

Insmeren: zonkracht 6

Het mooie weer zorgt er wel voor dat we rekening moeten houden met de zon. Vandaag en morgen ligt de UV index op bijna 6, vanaf dinsdag wordt een ruime zonkracht 6 verwacht. De huid verbrand hierbij gemakkelijk.

Gisteren werden er al veel meldingen gemaakt van verbrande huid. De meteorologen van weeronline.nl raden dan ook aan om de onbedekte huid op tijd in te smeren en extra aandacht te hebben voor de huid van kinderen.

Zonkracht verwachting: http://www.weeronline.nl/Europa/Zonkracht-Nederland/135

De maximale zonkracht in Nederland is zonkracht 7. Deze halen we slechts af en toe.

Jaar tot nu toe in temperatuur top 3, ruim 100 uur teveel zon

Tot nu toe maken we een van de warmste jaren ooit mee. Door de extreem zachte winter en het overvloedige en vroege lenteweer ligt de gemiddelde etmaaltemperatuur op 8,5 graden. Alleen 2007 en 1990 verliepen warmer tot nu toe met in 2007 zelfs 9,1 graden. In 2007 was het net als nu 8,5 graden gemiddeld tot nu toe.

Gemiddeld over het land konden we geniete van 650 zonuren. Normaal zijn dat er 540 tot en met 16 mei.  7 van de 10 zonnigste jaren weden de afgelopen 15 jaar genoteerd. 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.