Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

De Universiteit van… Gieten!

rug_logoGRONINGEN – Ter ere van haar 400ste verjaardag gaat de Rijksuniversiteit Groningen op stap in Drenthe, Friesland en Groningen. Op zaterdag 31 mei slaat zij haar tenten op bij Hotel Braams in Gieten. Met de Discovery truck, het mobiel planetarium en sterrenkundige Ger de Bruyn brengt de RUG een programma voor kinderen en volwassenen over het heelal. Het programma duurt van 12.00 tot ca. 16.00 uur en is vrij toegankelijk. Iedereen is welkom!

In de Discovery truck, de rondreizende collegezaal van de RUG, vertelt sterrenkundige Ger de Bruyn over het heelal. Hoe groot is het heelal? En als het heelal uitdijt, waar gaat dit dan naartoe?

En in groepen van ca. 25 personen kan in het mobiel planetarium – een koepeltent van 6 meter doorsnede –een reis gemaakt worden naar de sterren en planeten. Bekijk de planeten rond onze zon van dichtbij: de maan, de zon, Mars, Jupiter en het verre Pluto.

Verder kun je (op eigen gelegenheid) een fietstocht maken waarbij je onderweg je kennis over het heelal kunt testen. Deze fietstocht leidt je langs de Lofar-telescoop waar uitleg gegeven wordt over de meest moderne radiotelescoop ter wereld. Hier kunnen kinderen ook hun eigen waterraket lanceren.

Het programma

12.30 – 12.50 uur   Kindercollege Ger de Bruyn

13.40 – 14.00 uur   Volwassencollege Ger de Bruyn

14.50 – 15.10 uur   Kindercollege Ger de Bruijn

En vanaf 12.15 uur start iedere drie kwartier een nieuwe reis in het planetarium.

400 dagen voor 400 vragen

Onder de titel ‘De Universiteit van…’ bivakkeert de Rijksuniversiteit Groningen op vier zaterdagen in mei beurtelings in Friesland, Groningen en Drenthe. In Franeker (3 mei) kwamen de vragen over de Friese en Groningse cultuur aan bod. In Stedum (10 mei) de vragen over de gezondheid en sport gekoppeld aan de Steemer Omloop. In Aduard (17 mei) stond de natuur en cultuur centraal.
Deze zaterdagen maken deel uit van het ‘400 dagen voor 400 vragen’-programma. Ter gelegenheid van haar 400ste verjaardag gaf de universiteit iedereen de kans vragen voor te leggen aan deskundigen binnen de RUG. Er zijn ruim 400 vragen gesteld en al die vragen worden op diverse wijzen beantwoord.

Iedereen in beweging voor Actief Oud is Goud

Naast het beantwoorden van vragen, nodigt de RUG met het programma ‘De Universiteit van…’ ook iedereen van harte uit naar Groningen te komen voor onder meer het evenement Iedereen in beweging voor Actief Oud is Goud. Een groots evenement op vrijdag 23 mei op het Broerplein, waarbij het door het publiek gekozen wetenschappelijk onderzoek Actief Oud is Goud centraal staat. Ook dit onderzoek komt voort uit het project ’400 dagen voor 400 vragen’.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.