Direct naar de inhoud.

Waarschuwing voor zwaar onweer met windstoten boven 100 km/u

  • door:
  • op:

Verkeersbord-windOpletten op Pinkpop en andere buitenevenementen, lokaal mogelijk wateroverlast

STADSKANAAL – We beleven vandaag mogelijk de eerste landelijke tropische dag van het jaar. De temperatuur loopt in het binnenland op tot waarden rond of net boven 30 graden. Het mooie weer wordt eind van de middag/avond afgestraft met vanuit het zuiden zware onweersbuien. Hierbij is kans op (zeer) zware windstoten, hagel en lokaal veel neerslag.

Vanaf einde middag kans op zware onweersbuien vanuit het zuiden

De warmte wordt later op de dag afgestraft met zware onweersbuien aangezien veel mensen buiten recreeren vandaag is de waarschuwing van groot belang. Deze buien trekken eind van de middag vanuit het zuiden het land binnen en gaan gepaard met zware tot zeer zware windstoten van boven 100 km/u. Naast windstoten is ook grote kans op hagel en lokale wateroverlast. De onweersbuien breiden zich in de avond noordwaarts uit. In de loop van de nacht keert de rust overal weer terug.

Doordat bomen volop in blad staan is er grote kans op stormschade. Ook de bezoekers op Pinkpop en andere buitenevenementen dienen rekening te houden met mogelijk zeer slecht weer einde middag en vanavond. Aangezien de onweersbuien een lokaal karakter hebben komt het niet overal tot noodweer maar wanneer het onweer overtrekt kan het plaatselijk flink tekeer gaan. Houd de neerslagradar goed in de gaten.

Actuele waarschuwingspagina
Uitgebreide neerslagradar (met bliksemfunctie)

Eerste landelijke tropische dag

Vandaag komt het mogelijk tot een eerste landelijke tropische dag. Daarvoor moet het 30 graden worden in de Bilt en vooralsnog lijkt dit net te gaan lukken. In het zuidoosten van het land komt het kwik mogelijk nog iets hoger uit.

Vorig jaar werd de eerste tropische dag gehaald op 18 juni. In 2012 beleefden we pas op 18 augustus de eerste tropische dag. Het komt zelfs voor dat we een heel jaar geen tropische dag meemaken. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1993.

De vroegste tropische dag was op 5 mei 1916.

Pas op voor zonkracht 7

De zonkracht haalt vandaag een ruimte 7 en dat betekent dat de huid “snel” kan verbranden. We raden dan ook aan goed te smeren en te lang zoncontact te mijden.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal