Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Herindeling Zuidoost Groningen onomkeerbaar

Gemeenten Zuidoost Groningen

Gemeenten Zuidoost Groningen

GRONINGEN – Ondanks dat de gemeenten in Zuidoost Groningen nauwelijks met elkaar overleggen zijn gedeputeerde staten ervan overtuigd dat het dialoog spoedig weer op gang komt. Ze moeten wel want het fusieproces dat vorig jaar in gang werd gezet door de commissie Jansen is, volgens gedeputeerde Bote Wilpstra (D66), onomkeerbaar.

Wilpstra heeft onlangs gesproken met de betrokken gemeenten in Zuidoost Groningen. Na de vakantie maakt hij de balans op. De provincie hoopt op een nieuwe gemeente Zuidoost-Groningen waarin de huidige gemeenten Bellingwedde, Vlagtwedde, Stadskanaal, Veendam en Pekela  smelten tot één geheel.

Vooralsnog hebben Vlagtwedde en Bellingwedde andere plannen en willen fuseren tot een cittaslow ( rust en natuur) gemeente onder de naam Westerwolde.  Een plan van de gemeente Vlagtwedde om inwoners te laten meedenken en te komen met ideeën was enigszins teleurstellend. Slechts weinigen lieten van zich horen om de brief richting Den Haag kracht bij te zetten. Maar de gemeente gaat, ondanks de lage opkomst, uit van een brede steun van haar inwoners en zet de fusie door met Bellingwedde.

Ook Veendam hult zich nog in nevelen. Het is geen publiek geheim dat Gemeente Belangen Veendam het liefst richting Hoogezand wil. Maar nu inmiddels Hoogezand de deur heeft dichtgegooid voor de Veendammers zal ook hier het vizier gericht gaan worden op het zuiden van de provincie.

Stadskanaal wacht geduldig af op wat het provinciebestuur besluit in de adviesbrief richting Den Haag. Het provinciebestuur blijft dus achter de herindeling staan zoals deze nu is neergezet door de commissie-Jansen. Enkel de SP, PVV en Vrij Mandaat blijven tegen de voorgenomen herindeling. 1 januari 2018 moet de nieuwe gemeente (werknaam: Zuid Groningen) gerealiseerd worden. Dat laatste geldt overigens ook voor een nieuwe gemeente Westerwolde (als die er komt).

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

4 Reacties op “Herindeling Zuidoost Groningen onomkeerbaar

 1. Als ik het goed begrijp hebben de bewoners in de provincie geen stem in deze kwestie.
  Er wordt weer ouderwets over ons beslist, volgend jaar kunnen we wel stemmen voor de provinciale verkiezingen, een gelegenheid om dit college af te straffen voor deze ondemocratische omgang met zijn kiezers.
  Telkens wanneer er weer grootschalige projecten opgezet worden,vertellen ze de burgers sprookje dat het efficiënter en goedkoper is.
  Wetenschappelijk is dat nooit aangetoond, wel is aangetoond dat bevreemding van de bevolking naar de politiek toeleid dat steeds minder mensen interesse hebben voor de politiek.
  De kosten zullen niet dalen, meer en duurdere ambtenaren en nieuwe gemeentehuizen slokken veel geld op.
  Voor mij is het overduidelijk een prestige kwestie van dit neoliberale kabinet en provinciale politici die geen visie willen ontwikkelen .

 2. Erwin Greven

  Wij als burgers hebben twee taken: stemmen zodat het sprookje “democratie” in stand wordt gehouden en belasting betalen.. Voor de rest heeft de overheid, in welk niveau dan ook geen boodschap aan ons.

 3. Waarom ingroningen weer een herindeling???
  In 90e jrn. ook al en in de 60e jrn. ook. Dit zou de 3e goeie zet zijn van een groep lobbyisten
  Vooralwas de PvdA groot aanjager in jrn 90. Ook nu dus weerD66+PvdA vnl. welke partijen in
  extase verkeren mbt Europa. WANNEER DE VOLGENDE???
  TOT ONS LANDJE IS OPGEHEVEN??? WAAROM HOREN WE GEEN DOEL EN VISIE HIERIN.EN BOVENDIEN WAAROM WEER IN GRONINGEN EN NIET IN HEEL NEDERLAND??? TROUWENS WAAROM KAN EEN GEMEENTE VAN PLM. 5000 INWONERS IN HET ZUIDEN WEL BLIJVEN BESTAAN EN NIER NIET. GRAAG ANTWOORD HIEROP VAN DE DESKUNDIGEN.

 4. Jur Mellies

  Ik snap de uitlatingen van de personen hierboven niet zo. Een herindeling van 5 naar 1 gemeente betekent ook dat we van 5 burgemeesters naar 1 burgemeester gaan, van 18 wethouders naar 5, van 89 raadsleden naar 35/37, van 5 gemeentehuizen naar 1. Behoorlijke kostenbesparing lijkt me zo. En dan nog maar te zwijgen over de inslinking van de ambtelijke organisatie.

  En de vermeende afstand tussen bestuur en burger? Is geen obstakel in mijn opinie. Hoeveel burgers zijn er nu actief betrokken bij wat er politiek speelt binnen de gemeente? Mensen interesseren zich de laatste decennia in toenemende mate minder voor de lokale politiek en dat zal bij een mogelijke herindeling niet anders zijn.

  Zelf ben ik op dit moment zeer betrokken met wat er speelt binnen de gemeente Stadskanaal. Mocht het zo zijn dat Stadskanaal op zou gaan in een groter gemeente Zuidoost Groningen? Ook dan wil ik betrokken blijven in dit groter verband.

  Nee…ik zie geen reden om niet samen te gaan met de gemeenten Veendam, Vlagtwedde, Pekela en Bellingwedde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.