Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Pilot bevestigt: Transformatie zorg is nodig om verwachte tekorten op te vangen

Gemeente stadskanaal
Stadskanaal – De zorg in de gemeente Stadskanaal kan alleen maar betaalbaar blijven als er een transformatie van de zorg plaatsvindt. Dat blijkt uit de pilot ‘Van data naar begroting’.

De pilot is in opdracht van de gemeente en het ministerie van BZK is uitgevoerd door Bruno Steiner Advies en Hattum Palma Interimmanagement en Advies. Deze laat zien welke zorg inwoners van de gemeente nu ontvangen, en tegen welke kosten. De informatie geeft inzicht in de maatschappelijke en financiële opgave waar de gemeente voor staat. Bij ongewijzigd beleid zorgt de Wmo 2015 voor een tekort van € 0,4 miljoen. Voor de decentralisatie van de jeugdzorg wordt in dat geval een tekort van € 0,9 miljoen verwacht.

Het budget voor uitvoering van de Participatiewet is in 2015 bijna € 1,1 miljoen lager dan in 2014. Dit is een gevolg van het rijksbeleid om te korten op de middelen van de sociale werkvoorziening. Vanaf 2015 vindt geen instroom meer plaats in de sociale werkvoorziening Wedeka.

De pilot geeft de gemeente een handreiking om het beleid vorm te geven en een begroting op te stellen. Transformatie van de zorg moet leiden tot minder dure zorgtrajecten. Daartoe heeft de gemeenteraad op 23 juni het Toegangsmodel vastgesteld. Inwoners zijn primair zelf verantwoordelijk en moeten in eerste instantie een beroep doen op de eigen omgeving. Pas als dat niet lukt en ook algemene voorzieningen geen oplossing bieden, kunnen inwoners een beroep doen op individuele voorzieningen.

Daarnaast is de gemeente in regionaal verband plannen aan het voorbereiden voor de herstructurering van de SW-sector. Ook zijn er provinciebreed afspraken gemaakt met zorgaanbieders voor jeugdzorg en AWBZ over het opvangen van kortingen.

Geplaatst door

Redactie/verslaggeving streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.