Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vandaag eerste officiële tropische dag

vrijdagGeen zeewind: snikheet op de stranden; Vandaag en zaterdag lokaal zelfs 34 graden

Zeist – Vandaag is het dan eindelijk zover; de eerste echte tropische dag van 2014. Met een verwachte 31 graden in De Bilt kunnen we eindelijk spreken van een officiële landelijke tropische dag volgens de meteorologen van weeronline.nl. De hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar in De Bilt werd gemeten op 4 juli, toen werd het 28.9 graden.

Hoewel de temperatuur dit jaar op verschillende plaatsen in het zuiden de 30 graden al heeft gepasseerd spreken we pas officieel van een tropische dag als dit in de De Bilt wordt gemeten. Tot nu toe werden alleen lokale tropische dagen gemeten in het zuiden van het land. Op 7 juni werd de eerst lokale tropische dag gemeten in Arcen, Eindhoven, Maastricht en Ell.

Het warmst werd het dit jaar tot nu toe in Eindhoven met 31,1 graden.

Stranden brengen nauwelijks verkoeling door aflandige wind

Vandaag wordt het in het hele land warm tot tropisch heet. In Brabant en Limburg wordt gemakkelijk de 33 graden bereikt en kan het lokaal zelfs 34 graden worden. Zelfs aan de westkust wordt het tropisch en dankzij een behoorlijke oostelijke wind kan op het strand geen verfrissend zeewindje ontstaan. Voor verkoeling moet je dus echt de zee induiken.

vrijdag

Overigens is een verfrissende duik niet heel vervelend. Door het warme jaar is het zeewater met 20 graden ruim 2 graden warmer dan normaal.

Op de Wadden, aan de Noordkust of in de kop van Noord-Holland wordt de tropische waarde niet bereikt, maar wordt het met 26 tot 29 graden bijzonder warm. Zaterdag wordt het op de Wadden waarschijnlijk wel tropisch en dit is een unicum, want dat gebeurt zeker niet elk jaar.

zaterdag

Vorig jaar een maand eerder tropisch warm

Gemiddeld genomen valt de eerste tropische dag van het jaar op 30 juni en dus zijn we dit jaar met 18 juli aan de late kant. Vorig jaar waren we er een stuk vroeger bij en werd de eerste dertiger in De Bilt precies een maand (18 juni) eerder bereikt. Ook zaterdag wordt een officiële tropische dag. Op zondag is dat door bewolking en buien niet aannemelijk, maar blijft het waarschijnlijk zomers warm.

Zondag geen landelijke hittegolf

Een officiële hittegolf kunnen we zondag vrijwel zeker nog niet uitroepen. Als het zondag en de dagen daarna in De Bilt 25 graden of meer wordt blijven we wel in de race voor een hittegolf. Er is sprake van een officiële hittegolf als het gedurende minimaal 5 aaneengesloten dagen in De Bilt 25 graden of meer wordt en daarvan moet op 3 dagen minimaal 30 graden worden bereikt. Voor een hittegolf moet later in de week dus nog een derde keer de 30 graden worden gehaald en of dit gaat gebeuren is afwachten maar is zeker niet onmogelijk.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.