Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

ChristenUnie: Geen kernafval in zoutkoepels Noord-Nederland

christenunie_logoNOORD-NEDERLAND – De ChristenUnie verzet zich fel tegen een mogelijk voornemen om radioactief kernafval te bergen in lege zoutkoepels in Noord-Nederland.  De ChristenUnie Statenfracties van Groningen en Friesland willen een uitspraak van de provincies om het kernafval ook in de toekomst te weren. Ze zullen vragen stellen aan Gedeputeerde Staten en een motie voorbereiden. Kamerlid Carla Dik-Faber stelt Kamervragen aan minister Kamp.

‘We willen een heldere uitspraak van de provincie Groningen dat we hier geen ondergrondse opslag van kernafval willen. We maken ons hier ernstig zorgen over omdat er veiligheidsrisico’s aan zijn verbonden. Daarnaast is er nog weinig bekend over de gevolgen op lange termijn van opslag in zoutkoepels’, aldus fractievoorzitter Stieneke van der Graaf.

Debat in Noord-Nederland

De ChristenUnie is van mening dat er een uitvoerig maatschappelijke debat zal moeten plaatsvinden over de wenselijkheid van de opslag van kernafval in de zoutkoepels.

Stieneke van der Graaf: ‘Het publieksdebat hierover moet ook in Groningen en Friesland plaatsvinden, waar de specifieke locaties in beeld zijn, en niet alleen in Amsterdam en Den Haag zoals nu het geval is. De inwoners van Noord-Nederland moeten de kans krijgen zich hierover uit te spreken.’

Het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie (LAKA) publiceerde eind vorige week een rapport over de zoektocht naar locaties voor berging van radioactief afval. Belangrijkste conclusie is dat de zoutkoepels in Noord-Nederland de belangrijkste kandidaten voor eindberging zijn en blijven. Dat betreft koepels in Onstwedde, Ternaard en Pieterburen. Noord-Nederland is aangemerkt als een economische krimpregio, wat bijdraagt aan de keuze voor de locatie van de eindberging van radioactief afval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.