Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

CDA luidt noodklok over bereikbaarheid 112

brandweerDEN HAAG – De Tweede Kamer houdt op initiatief van het CDA een hoorzitting over de bereikbaarheid van alarmnummer 112. In de hoorzitting spreekt de Kamer met benadeelden maar ook met telecomspecialisten en burgemeesters van gemeenten waar grote problemen zijn met het mobiele bereik. De Kamer spreekt over de beperkte mobiele dekking, die tot gevaarlijke situaties kan leiden. Het CDA heeft al eerder gevraagd om actie hierop.

CDA-kamerlid Agnes Mulder: “Het kabinet stelt dat bij een gebrek aan mobiel bereik de vaste lijn een goed alternatief is. Maar dat is zeker niet altijd het geval. 112 is een landelijk alarmnummer, dat moet ook voor iedereen in Nederland toegankelijk zijn.” In een artikel in De Persdienst gaf KPN-directeur Jaco Groote onlangs aan dat zeker 50.000 tot 60.000 mensen niet met hun mobiele telefoon naar het alarmnummer 112 kunnen bellen.  Dat ging ook om mensen in grote steden, niet enkel in de grensregio’s. Daarnaast stromen de klachten binnen bij diverse meldpunten van onder andere RTV Noord, RTV Drenthe en Omroep Zeeland .

Minister Kamp (Economische Zaken) en minister Opstelten (Veiligheid & Justitie) verschuilen zich volgens het CDA teveel achter het feit dat in de wet is opgenomen dat er een landelijke dekkingsgraad is vastgesteld van 95%. Volgens CDA Tweede Kamerlid Agnes Mulder is mobiele dekking in de huidige samenleving, net als snel internet, een basisbehoefte. “We hebben al eerder gezegd dat we meer ambitie willen zien van het kabinet.”

Het CDA wil dat de mogelijkheden worden onderzocht om de dekkingsgraad van 95% te verhogen richting 100%. Hierbij moet ook meer duidelijkheid komen over de kosten. Het kabinet heeft namelijk in antwoord op vragen van het CDA laten weten geen inzicht te hebben in de kosten van het verzorgen van meer of volledige mobiele dekking in bepaalde gebieden. Het CDA wil verder dat minister Kamp de druk bij providers opvoert om bellen en sms’en via 4G mogelijk te maken. Een verdichting van het 4G-netwerk leidt tot een betere dekking, waardoor de ontvangst op mobiele telefoons ook in gebieden waar geen of slecht bereik is, verbetert.

In schriftelijke vragen die het CDA deze week samen met de SP stelt, vraagt Mulder opheldering over het feit, dat het probleem van slecht of geen bereik van 112 niet alleen speelt in grensregio’s en buitengebieden, maar ook in steden zoals Amsterdam. Daarnaast wil het CDA weten of het bericht van de telecomaanbieders, die stellen dat enkele duizenden zendmasten nodig zijn om mobiele dekking in heel Nederland te garanderen, klopt en of er in het onderzoek van het ministerie van Economische  Zaken over mobiel bereik in Nederland ook de technische mogelijkheden en de kosten van meer of volledige mobiele dekking in Nederland worden meegenomen.

Op woensdag 10 september is er tussen 14:00 – 16:00 een hoorzitting in de Tweede Kamer (Groen van Prinstererzaal) over de mobiele bereikbaarheid van 112. De hoorzitting is publiek toegankelijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.