Direct naar de inhoud.

Keramisch Museum Goedewaagen gaat op reis tijdens open monumentenweekend

  • door:
  • op:

Sander_gouache_Rotterdam-1998_31mrt11NIEUW BUINEN – Thema van het nationale Open Monumentenweekend is dit jaar ‘op reis’ en als er één begrip synoniem is voor Goedewaagen dan is het dat reizen.

De familienaam van ‘goede wagen’ werd in de 17eeuw gekozen voor de toenmalige transportonder-neming in appelwijn. Van-ouds moest er gereisd wor-den om vanwege de uitste-kende kwaliteit turf uit Nieuw Buinen te halen voor de Goudse keramiekovens. De grote glasfabrieken van Nieuw Buinen maakten toen veel gevraagd verpakkings-glas voor bedrijven in heel West-Europa. En wereldwijd reizen deden ook de Goede-waagen-producten. Of het nu de honderden verschillende kleipijpen betreft, dan wel de succesvolle editie van mo-derne serviezen of Royal Goedewaagen’s reisge-schenken bij uitstek: de vele edities voor de Holland Ame-rika Lijn of de KLM-huisjes.

Het gebouw waarin de aar-dewerkfabriek Royal Goede-waagen en de stichting Ke-ramisch Museum Goede-waagen gevestigd zijn, is in zijn puur functioneel naoor-logse vormgeving, zelf na-tuurlijk geen bijzonder bouw-kundig monument. De bij-zondere, ambachtelijke tech-nieken die in museum en fabriek gedocumenteerd worden, dragen daarentegen een monumentale waarde uit.

Met een programma van rondleidingen steeds om 13.30, 14.30 en 15.30 uur wordt op zaterdag 13 en zon-dag 14 september het Monu-mentenweekend gevierd. Deelname voor half geld: € 4 voor volwassenen en € 2 voor 6 tot 18-jarigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-