Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

60.000 kinderen in actie voor spelen en bewegen Scholenactie Jantje Beton

_2_CopyrightJantjeBeton_FotostudioWierd_Nieuwe_spelmaterialen_voor_het_schoolpleinUTRECHT – Vanaf woensdag 10 september starten 579 basisscholen in Nederland met de verkoop van loten voor de Jantje Beton Loterij. Door mee te doen halen scholen geld op om hun schoolplein te verbeteren, spelmaterialen te kopen of leuke buitenactiviteiten te organiseren. Ook steunen deelnemende leerlingen andere kinderen in de Nederland omdat de helft van de opbrengst naar de buitenspeelprojecten van Jantje Beton gaat. Met deze projecten zorgt Jantje Beton ervoor dat kinderen in Nederland vrij en avontuurlijk kunnen spelen en bewegen in hun eigen buurt.
50% voor de school, 50% voor Jantje Beton

Uniek aan de Jantje Beton Loterij is dat de deelnemende scholen de helft van de opbrengst mogen houden. Bijvoorbeeld voor het opknappen of uitdagender maken van het schoolplein. Met de andere helft van de opbrengst ondersteunt Jantje Beton kinderen die in buurten wonen waar het slecht gesteld is met de buitenspeelmogelijkheden. In deze buurten zijn de speelplekken oud, is de straat onveilig of is er niet genoeg plek. Juist omdat vier op de tien kinderen hun speelomgeving saai vindt en de helft van de kinderen in Nederland zegt dat zij vaker buiten zouden spelen als hun buurt meer uitdaging biedt[1], helpt Jantje Beton kinderen om het buiten leuker te maken.

Belang van buitenspelen op het schoolplein

_1_CopyrightJantjeBeton_60000_kinderen_in_actie_voor_spelen_en_bewegenIn een tijd waarin 80% van de kinderen niet voldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar bewegen uitgaan. Het schoolplein, in de top 3 van favoriete buitenspeelplekken van kinderen, biedt een uitstekende plek om lekker actief te kunnen zijn. Helaas wordt het schoolplein door 43% van de kinderen saai gevonden[2] en zou 60% van de kinderen er graag meer ruimte willen voor sport en spel[3]. Door Jantje Beton loten te verkopen halen de leerlingen zelf geld op om het buiten leuker en uitdagender te maken. Zo hebben honderden scholen de afgelopen jaren met de opbrengst hun speeltoestellen op kunnen knappen en extra voorzieningen op het plein aangebracht. De meerwaarde is dat op scholen waar meer ruimte is voor sport- en spelfaciliteiten kinderen meer in beweging komen[4].

Feestelijke aftrap Loterij op 10 september

Om de Jantje Beton Loterij met veel kabaal aan te kondigen, laat een groot deel van de deelnemende scholen de actie feestelijk van start gaan door op 10 september een speciale aftrap op het schoolplein te organiseren. Dat is hét startschot voor de leerlingen om 2 weken lang zoveel mogelijk loten te verkopen aan familie, buren of vrienden.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.