Direct naar de inhoud.

Beter een goede buur dan een verre vriend

  • door:
  • op:
Is dit misschien de oplossing?
Is dit misschien de oplossing?

COLUMN – Onlangs liet gedeputeerde Wilpstra (D66) in al zijn goedheid de teugels iets los. Hij gaf voor de zoveelste keer de gemeenten in onze regio de mogelijkheid om te overleggen over Grenzeloos G(r)unnen.

Jammer voor al de verenigingen en instellingen die nu nog steeds niet weten welke kant het op gaat. Opnieuw moeten ze een half jaar wachten op beslissingen. Het wordt een echte soap langzamerhand. Wilpstra moet nu toch wel weten dat de politieke leiders in Vlagtwedde en Bellingwedde met de hakken in het (Westerwoldse) zand staan als het gaat om fuseren met Veendam, Stadskanaal en Pekela. Ook vorige week werd dat weer duidelijk toen Gemeentebelangen Vlagtwedde de deur met een luide klap dicht deed richting Stadskanaal . Niets maar dan ook helemaal niets willen ze te maken hebben met die arrogante Kanaalsters. Tja, en zo gaat het nu alweer een jaar lang. Dat schiet niet op!

Grenzeloos G(r)unnen
Grenzeloos G(r)unnen

Waarom waren ze daar zo boos? Stadskanaal behield het overzicht en liet via een schrijven weten een fusie tussen Bellingwedde en Vlagtwedde af te keuren. Niet om te pesten. Zeker niet. Stadskanaal is vanaf het begin eerlijk geweest. Heeft altijd gekozen voor een grote gemeente met Veendam, Pekela en Vlagtwedde/Bellingwedde. Dus niets arrogant, gewoon helder! Maar ja, ook de gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde waren eerlijk. Kozen vanaf het begin dus voor een nieuwe gemeente Westerwolde. Gewoon lekker cittaslow! Kun je ook niets van zeggen. Alleen de doelstelling van de provincie was altijd het vormen van grote gemeenten. Rond de honderdduizend inwoners was het uitgangspunt.

Wilpstra moet stoppen met het uitspelen van deze gemeenten. Dat wordt toch niets.. Het gaat over de hoofden van de inwoners en de instellingen. Het is zand of veen! Of je zet nu de lijn door zoals de provincie het ziet, of je doet water in de wijn en geeft Westerwolde een kans. Dat scheelt een half jaar ruzie en onenigheid. Ik zeg maar zo: beter een goede buur dan een verre vriend. Trouwens, een veenkoloniale gemeente voldoet ook prima aan de doelstelling (80.000 inwoners is groot zat). En als je kijkt naar het cultuur- historische verleden is het zelfs ideaal. Tenminste als de Pekelder Rougbainders, de Knoalsters en de Veendammer Wind de goede kant op wil waaien.

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur van RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal