Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

PvdA Stadskanaal peilt mening burgers draagvlak windmolens

M. Kroom ( F: Pvda Stadskanaal.nl)

M. Kroom ( F: Pvda Stadskanaal.nl)

STADSKANAAL – Binnenkort kunt u uw mening geven over de komst van windmolens in De Drentse Monden en Oostermoer. De locaties waarop de molens zijn gepland, liggen binnen de gemeente Borger-Odoorn en Aa en Hunze en aangrenzend aan de gemeente Stadskanaal. De PvdA Stadskanaal is voor plaatsing van windmolens op voorwaarde dat dit planologisch past en draagvlak heeft bij de direct omwonenden.

Ondanks dat de windmolens niet binnen de gemeentegrens van Stadskanaal zijn gepland, kunnen inwoners van onze gemeente wel degelijk hinder ondervinden van deze molens. De PvdA Stadskanaal waardeert het daarom dat het onderzoek naar draagvlak niet alleen gehouden wordt in de gemeente Borger-Odoorn en Aa en Hunze, maar dat de inwoners van de gemeente Stadskanaal zich ook mogen uitspreken. De PvdA Stadskanaal staat klaar om de mening van de burgers te peilen. Hiervoor kun je rechtstreeks contact opnemen met de PvdA fractie.

Lees alles hierover op de column van raadslid Monique Kroom

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

7 Reacties op “PvdA Stadskanaal peilt mening burgers draagvlak windmolens

 1. Het maakt nogal verschil met welke vragen je het draagvlak peilt.

  Foute vraag, vind je het erg als de boeren daar gaan verdienen met hun windmolens?

  Betere vraag: als burgers de kans krijgen een stukje windpark te kopen, voor eigen gebruik, zou je daar aan mee doen?

  Een gezin dat een stukje windpark koopt en daarmee zijn eigen stroom gaat opwekken. heft meteen een voordeel van 160 EUR per jaar.

  Andere vraag: als het windpark gebouwd wordt in Borger Odoorn of Stadskanaal, hoeveel ervan moet dan gekocht kunnen worden door de inwoners?
  Burgers kunnen hun stukje windpark goedkoper financieren dan de boeren met een lening van de bank. De bank rekent 4 tot 8% rente en het bedrijfsrendement moet meer dan 15% zijn.
  Maar een gezin krijgt op zijn spaargeld maar 1%, dus hun geld, hun aankoop is de goedkoopste financiering van een windpark.

  Jammer dat lokale politici dat voordeel voor hun achterban niet willen zien, zij kunnen dat als gemeenteraad regelen, met voorwaarden bij het bestemmingsplan.
  Ook de boeren zelf kunnen daar beter van worden door het verschil tussen hun dure financiering en de goedkope van gezinnen, te delen.

  Ook dat willen lokale politici niet zien, verblind door de anti propaganda van de tegenstanders van duurzaam en de toekomst

 2. Henk Daalder, ik ben een groot voorstander van duurzaam, heb 20 zonnepanelen op het dak die ons verbruik aan elektriciteit volledig compenseren. Maar ben een fel tegenstander van windmolens op veel te korte afstand van woningen. Ze zouden minstens 3 km van de woningen moeten blijven, maar het gaat 500 meter worden. Ik woon in Stadskanaal, maar mag gaan delen in alle nadelen van de windmolens in Drenthe die hier vlak achter mijn huis komen, 2 rijen met windmolens die 2 x zo hoog zijn als de Martinitoren. Nadelen zoals ziekmakend (on)hoorbaar geluid, elke nacht wakker liggen en moeten luisteren naar het zoef zoef zoef zoef zoef…dat sloopt een mens heel snel…. en een flinke waardedaling en zelfs onverkoopbaarheid van mijn huis. Dit huis hebben we 10 jaar geleden totaal geïsoleerd en gerenoveerd, maar achteraf zonde van de moeite en al het geld wat we er in gestopt hebben. We zullen er nu tot het einde van ons leven in moeten blijven wonen, en het zal verpauperen vrees ik want het is het niet meer waard om er nog meer geld in te steken. Ons huis zal wel niet het enige huis zijn die dat gaat overkomen omdat niemand het meer wil kopen. Over hooguit 20 jaar zullen die dingen dan weer afgebroken gaan worden, wat een verspilling van materiaal voor winning van een ietsiepietsie energie. Windmolen techniek is al zwaar achterhaald inmiddels, daarbij is het ook absoluut niet die schone energie die ons wordt voorgespiegeld: In China is een gebied zo groot als Drenthe compleet verwoest door winning van de grondstof neodymium, die nodig is in de magneet van de windmolen. De radioactieve stoffen die bij de winning mee naar boven worden gehaald maken ginds het land kapot ( het spul ligt gewoon op hopen in de open lucht) en de mensen ziek, kanker en vroege dood, kinderen die met zware afwijkingen geboren worden. Is dat schoon???? Ook de gemeente Stadskanaal zelf zal flink nadeel ondervinden: bouwkavels van de gemeente binnen 3-4 km van windmolens zullen niet meer verkocht gaan worden en moeten dus afgeboekt worden, dat geld mag de burger dus ophoesten, WOZ opbrengst van veel huizen zal moeten zakken omdat die huizen minder waard gaan worden. Daarentegen zullen de Drentse gemeenten de WOZ opbrengst van elke windmolen opstrijken en zo dus rijker worden. Het zou een mooi gebaar zijn als zij dat geld aan de getroffen huiseigenaren zouden uitbetalen. De windboeren willen de bewoners compenseren:…..jaja, met een paar wipkippen of een sportveldje…..maar als ze het eerlijk zouden spelen zouden ze onze huizen opkopen zodat wij hier weg kunnen. Henk Daalder, jij zult wel op veilige afstand van de geplande windmolens wonen, dan is het makkelijk praten.

 3. Henk Daalder blijkt helemaal niet in de omgeving te wonen, maar in Eindhoven, in een stad dus.. Kent de situatie hier dus naar alle waarschijnlijk totaal niet en zal zelf ook ws nooit enige overlast van windturbines krijgen. Ook beseft hij kennelijk niet dat er hier mensen IN een windpark komen te wonen, omsloten door een woud aan windturbines. Nog nooit eerder gebeurd, dus de effecten daarvan zijn ook nooit onderzocht. Wel aandelen in een turbine kopen, maar de overlast bij een ander leggen, mooie boel.

 4. Ik woon in de omgeving van waar de windmolens komen te staan. Ik ben voor plaatsing maar vind wel dat omwonenden op één of andere manier moeten meeprofiteren door extra goedkope stroom of iets dergelijks.

 5. Beste Ellen,
  Veel van je argumenten zijn helaas niet juist.
  Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van geluid op mensen. Maar het geluid van windmolens is zo zwak als het bij woningen is aangekomen dat daar geen effecten van zijn vast te stellen. Dat hebben de vele onderzoeken opgeleverd, er is geen effect vast te stellen.

  Dat geluid van windmolens onschadelijk is, blijkt ook op een andere manier, er zijn honderden boeren gezinnen in de flevopolder, Friesland en Noord Holland, met een windmolen op hun erf. Zij wonen op 50 m van hun windmolens, en dat soms al 10 tot 20 jaar.
  Deze gezinnen blijken er niet ziek van te worden. Dus worden andere mensen ook niet ziek van windmolen geluid.
  Natuurlijk kun je je er wel druk om maken, maar dat komt eerder door de anti windmolens propaganda.
  Die boerengezinnen zijn eigenaar van de windmolen. Dat maakt ze trots en immuun voor ergernis.
  Daarom is het belangrijk dat de gemeente helpt dat de inwoners ook eigenaar worden, en het vruchtgebruik krijgen, goedkope stroom uit hun eigen stukje windpark. Dan worden de inwoners ook trots op hun windmolens..

  De anti windmolens propaganda is de reden dat woningen zogenaamd minder waard worden.
  Makelaars maken reclame om de woningen van hun klanten zo duur mogelijk te verkopen, zo is het begrijpelijk dat anti reclame de waarde kan drukken.

  Over wonen IN een windpark, bij Zeewolde is een gebied van 8 bij 5 km, daar staan 30 windmolens, die zijn daar gebouwd door de 63 boeren gezinnen die IN dat gebied wonen.

  Ik vind overigens dat de bouwers van de windmolens in Drenthe, ook de inwoners van Stadskanaal de kans moeten geven een eigen stukje windpark te kopen.
  Daar hoeven de bouwers helemaal niet slechter van worden, want het eigendom levert burgers veel meer voordele op dan het de bouwers zal opleveren. Verkopen van de windmolens aan inwoners is een win win deal.

 6. Beste Henk,

  Jij hebt het over:

  Over wonen IN een windpark, bij Zeewolde is een gebied van 8 bij 5 km, daar staan 30 windmolens, die zijn daar gebouwd door de 63 boeren gezinnen die IN dat gebied wonen.

  Ik woon zelf in Tweede Exloërmond. De molens komen zo dicht bij de woningen (van 500 meter tot 1500 meter) dat iedere inwoner er last van zal krijgen. De planning is 10 tallen molens van gigantische hoogte. Maar overlast beperkt zich niet tot ons dorp, ook de omliggende dorpen zullen er last van krijgen. Je hebt het dan over minimaal 10 tot 15.000 mensen. Ik spreek veel mensen over de windmolens maar ze hebben geen idee wat de impact zal zijn. En dan draagvlak. Inderdaad inwoners van Drenthe juichen de windmolens toe. Dat is ook logisch want 90 % van de inwoners van Drenthe wonen niet in de Veenkolonien!! Waarom alle molens op 1 hoop in Drenthe. Waarom niet een paar langs de A28 of een aantal in het Ruinerbos. Ik heb de windkaart van Drenthe bekeken en wat blijkt:) Het waait minder in de Veenkolonien dan in andere delen van Drenthe!! Daarom moeten die palen zo hoog mogelijk anders kan het niet uit. Maar ik snap het wel de boeren en de overheid zijn eruit en het gebied is vastgesteld.

 7. Bij ons dorp worden nu 86 mega windmolens geplaatst,
  Ten eerste, het project koste 2 miljard.
  Maar daar zit een miljard subsidie bij. ” de belastingbetaler “.
  Deze monsters zijn zo groot, dat je kan ze op 50 km afstand zien.
  Het is landschapsvervuiling, nergens vind je meer rust.
  Ook het stuk IJsselmeer is bedorven, er is geen rust van zicht en geluid meer.
  Daarnaast heeft de natuur qua vogels hier geen leven meer.
  Nu een andere strategie, als we alle daken van de bedrijven op elk bedrijventerrein eens vol zouden laten zetten met zonnepanelen, en de daken van de woningen met een ” keramische zonne-energie dakpan” , ik denk dat we een heel eind komen.
  En als de regering dan ook aan de mensen daarvoor ook 50% subsidie zou geven, zou iedereen het doen.
  Maar ons belastinggeld gaat nu naar een paar grote bedrijven, en de burger heeft daar niets aan.
  En die vieze lelijke monsters worden gewoon door je strot geduwd.
  mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.