Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeente Stadskanaal al 10 jaar op de hoogte van ernstige verontreiniging Philipsterrein.

Screenshot 2014-09-17 at 08.26.11STADSKANAAL – GroenLinks Stadskanaal heeft inzage gekregen in vertrouwelijke documenten die aantonen dat de gemeente Stadskanaal al in 2003 op de hoogte was van ernstige verontreiniging van het Philipsterrein aan de Electronicaweg in Stadskanaal. De documenten werden recentelijk gevonden in kantoorruimtes van de voormalige beheerder SIG Real Estate. Uit een tweetal onderzoeken in opdracht van de gemeente Stadskanaal blijkt dat er in 2003 duidelijke signalen waren over ernstige verontreiniging van het Philipsterrein.

Naast calamiteiten als het jarenlang weglekken van schadelijke vloeistoffen door ‘loze leidingen’ is verder sprake van asbest op het gehele terrein en cadmium verontreiniging met een omvang van 350 m3 en een ernstig geval van bodemverontreiniging bij locatie UV. Sanering van deze locatie is zeker urgent’.

Het historisch weergegeven beeld geeft aan op welke wijze gehandeld werd met tientallen soorten chemicaliën die in de loop der jaren zijn gebruikt op het (voormalig) Philipsterrein. De onderzoekers geven aan dat veel locaties met risicomogelijkheden nog niet zijn onderzocht en adviseren een grootschaliger onderzoek.

In 2006 is SIG Real Estate eigenaar geworden van het complex. Philips heeft bij de overname een bedrag beschikbaar gesteld voor sanering van het terrein. Door het faillissement van SIG Real Estate in 2013 is dit budget niet meer beschikbaar.

GroenLinks Stadskanaal wil opheldering over de rol van de gemeente Stadskanaal als toezichthouder als het gaat om verontreiniging van het Philipsterrein. Het is duidelijk dat er al in 2003 duidelijke signalen waren van ernstige verontreiniging. Zeker voor omwonenden maar ook voor toenmalige gebruikers op de locatie was deze situatie gevaarlijk voor de gezondheid. Welke stappen heeft de gemeente Stadskanaal ondernomen om tot daadwerkelijke sanering van het (voormalig) Philipsterrein te komen? Indien zij niets heeft ondernomen, waarom niet?

Uit de documenten blijkt dat de gemeente Stadskanaal op z’n minst ruim 10 jaar op de hoogte moet zijn geweest van de situatie op het Philipsterrein en nog steeds niet transparant is over de situatie in haar rol als toezichthouder. Voor GroenLinks Stadskanaal staat het belang van de gezondheid van omwonenden en een goed leefmilieu voorop. De prioriteit ligt bij een structurele oplossing die niet nog eens 10 jaar mag duren.

Voor inzage in de geciteerde stukken kijk op groenlinks-stadskanaal.nl en klik op ‘Dossier Philips’.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Gemeente Stadskanaal al 10 jaar op de hoogte van ernstige verontreiniging Philipsterrein.

  1. Wat voor gevolgen gaat dit hebben voor de trein? Alternatief is eventueel onder Atlantislaan.

  2. RTV Stadskanaal Wij hebben vertrouwelijke informatie in ons bezit waaruit blijkt dat het in 1991 al goed mis was in Stadskanaal toe was Sanering al gewenst . 23 jaar later op 17-09-2014. tot mijn stomme verbazing zijn ze nog steeds aan het overleggen. Zoals de Provincie in een tweet laat weten. https://twitter.com/Plazastadsknaal/status/512191944181948416

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.