Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Opvang ex asielzoekers in Pagedal door COA

AZC MusselkanaalSTADSKANAAL – Op donderdag 18 september is de gemeente Stadskanaal door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) op de hoogte gebracht van hun voornemen om vanaf maandag 22 september ongeveer 250 zogenaamde “vergunninghouders”onderdak te bieden in het Pagedal in Stadskanaal. Het gaat hier vooralsnog om een tijdelijke voorziening, bedoeld om de grote en acute landelijke capaciteitsproblemen van het COA op te kunnen vangen.

Omdat het om vergunninghouders – nieuwe Nederlanders met vergunning – gaat, hoeft het COA de gemeente Stadskanaal in dit geval niet formeel om toestemming te vragemn. Vanuit de onderlinge verstandhouding en vooral ook vanuit overwegingen om zorgvuldig te communiceren met de woonomgeving rondom het Pagedal, heeft het COA contact met de gemeente Stadskanaal opgenomen. In onderling overleg heeft COA en gemeente Stadskanaal besloten om gezamenlijk het communicatietraject op te pakken.

Aanleidng

Door de hoge instroom van asielzoekers in de afgelopen maanden, veroorzaakt door de brandhaarden in de wereld waaronder de oorlog in Syrie, is het COA naarstig op zoek naar opvangplaatsen om de asielzoekers in azc’s op te kunnen vangen.

Een probleem waar het COA nu als gevolg van deze instroom ook mee te kampen heeft, is dat de doorstroom uit de opvang van vergunninghouders stagneert. Momenteel verblijven er circa 7.000 nieuwe Nederlanders met een verblijfsstatus nog in de azc’s. Het COA probeert nu “wat lucht te krijgen”door de verblijfsgerechtigden die wachten op een woning tijdelijk niet meer op eenazc te laten wonen maar elders. De verwachting is dat dit een tijdelijke situatie is, omdat het COA de nieuwe asielzoekersstraks kan gaan opvangen in locaties die in aanbouw zijn of geworven zijn.

Tijdelijk opvang nieuwe Nederlanders

Omdat de nood erg hoog is, heeft het COA aan de directie van het Pagedal gevraagd of het mogelijk is om voor de duur van drie maanden vergunninghouders uit voornamenlijk het AZC Musselkanaal te kunnen opvangen. Het COA wil graag al vanaf maandag 22 september de eerste vergnnninghouders in het Pagedal onderbrengen. Dit geeft de opvangorganisatie weer ruimte in het AZC Musselkanaal nieuwe mensen op te vangen.

De opvang in het Pagedal is in eerste instantie tot medio december. Het COA kan niet voorspellen hoe de instroom van asielzoekers en de doorstroom van vergunninghouders de komende maanden zal ontwikkelen.

Organisatie van de opvang

Tussen het COA en de exploitant van het Pagedal worden de wederzijdse taken en verantwoordelijkheden afgesproken. Het COA zal de vergunninghouders begeleiden en zal 24 uurs-diensten inzetten als het gaat om receptietakenen de wettelijke verplichte BHV-bezetting. Voor de schoolgaande kinderen zal er niets veranderen; zij blijven op hun eigen school onderwijs genieten. De gezondheidszorg blijft geregeld via het AZC Musselkanaal

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Opvang ex asielzoekers in Pagedal door COA

  1. matty boomsma

    Ik wil een kamer huren. Ik kan een kamer huren. Maar er is ook een coa opvang. Welke problemen zijn daar??? Ik. Bedoel kan ik daar rustig wonen??? Ik bedoel dus in stadskanaal????

  2. Niet doen Matty.
    Veel te gevaarlijk voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.