Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Lezing door Geert Volders over Vriend en vijand tijdens WO1: van Sarajevo naar Ter Apel

Graves of Belgian refugees from WW I, Veenhuizen, NLVriend en vijand tijdens WO1: van Sarajevo naar Ter Apel

Het thema van de landelijke maand van de geschiedenis is dit jaar ‘vriend en vijand’. Aangezien dit jaar ook wordt herdacht dat de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden uitbrak, zal op woensdagavond 8 oktober een lezing verzorgd worden in het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal met als thema Vriend en Vijand. Een internationaal en lokaal perspectief op vriendschap en vijandschap gedurende de Eerste Wereldoorlog.
Tussen 1914 en 1918 werd het wereldnieuws bepaald door berichten over de gruwelijkheden van het oorlogsfront. Europa was ruwweg verdeeld in twee strijdende kampen die elkaar niet alleen met wapens, maar ook in geschrift bevochten. Het oorlogsgeweld ging grotendeels voorbij aan het neutrale Nederland, maar aan die neutraliteit hing wel een prijskaartje. De schijn van partijdigheid moest op alle mogelijke manieren voorkomen worden. Hoe ging men in Nederland om –en in het bijzonder hier ter plaatse – met Belgische vluchtelingen, met Duitse deserteurs, met ontsnapte Russische krijgsgevangenen? Ook hier in het noorden van Nederlanden verbleven duizenden van zulke oorlogsgasten. Sommige voor korte tijd, andere bleven hier zelfs wonen.

Geert Volders, geboren en getogen in Onstwedde, studeerde Geschiedenis en Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Gedurende de master Geschiedenis specialiseerde hij zich in de politieke cultuur van de Moderne Tijd. Voor zijn masterscriptie Landschapsgeschiedenis bestudeerde hij de kanalisatie van Westerwolde, waarbij de wisselwerking tussen mens en landschap centraal stond.

De lezing begint om 19.30 uur. De entree bedraagt € 3,50. Donateurs betalen € 2,00 op vertoon van hun pas. Wie zich deze avond aanmeldt als donateur, heeft gratis toegang en profiteert de rest van het seizoen van de korting op de zondagmiddagactiviteiten van het SHC.
Voor meer informatie en reserveren: Streekhistorisch Centrum, tel. 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

Activiteit: Lezing door Geert Volders over Vriend en vijand tijdens WO1: van Sarajevo naar Ter Apel
Datum: woensdagavond 8 oktober 2014, aanvang 19.30 uur
Plaats: Streekhistorisch Centrum, Ceresstraat 2 (naast de watertoren), Stadskanaal.
Entree: € 3,50 per persoon, donateurs van het Streekhistorisch Centrum € 2,00 op vertoon van de donateurspas.

Reserveren: 0599-612649 of info@streekhistorischcentrum.nl

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.