Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Ingrijpende bezuiniging huishoudelijke hulp gemeente Stadskanaal

STADSKANAAL – Het college moet ingrijpend bezuinigen op huishoudelijke hulp. Per 1 januari 2015 wordt een deel van de huishoudelijke hulp overgelaten aan de reguliere markt. Dertienhonderd huishoudens in de gemeente worden hier door getroffen. De huishoudens worden vandaag per brief op de hoogte gebracht. Hierbij gaat het vooral om (oudere) mensen die zichzelf nog enigszins kunnen verzorgen.

Wethouder Johan Hamster (ChristenUnie), spreekt van een ‘ingrijpende maatregel” vandaag in het DvhN. De wethouder weet ook dat het om een verstrekkende maatregel gaat. Het treft een op de tien huishoudens in onze gemeente. Hamster vandaag in het DvhN: “we moeten door de zure appel heen bijten”. Hij pleit ook om de mantelzorg een impuls te geven door aandacht te vragen via familie, buren, kerken en verenigingen.

De maatregelen worden overigens niet ineens uitgevoerd. Voor bestaande cliënten komt er eerst nog een overgangsregeling van drie maanden voor de genoemde voorliggende voorzieningen en van zes maanden voor de huishoudelijke hulp. (wassen, vouwen, boodschappen etc.) Door huishoudelijke hulp over te laten aan de reguliere markt biedt het college tijd en financiële ruimte om een ‘vangnet’ te organiseren voor kwetsbare inwoners die onvoldoende zelfredzaam zijn. Op deze wijze heeft het college de mogelijkheid hulp te blijven bieden waar het écht noodzakelijk is.

De maatregelen betekenen dat de contracten met de huidige zorgaanbieders per 31 maart 2015 worden beëindigd. Er worden nieuwe afspraken gemaakt voor de periode daarna. Hierover zijn deze vier betrokken partijen geïnformeerd. Ook de Participatieraad is op de hoogte gesteld. Cliënten krijgen een brief met informatie en uitleg.

Aanleiding voor de maatregelen van het college is dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning  (WMO) met ingang van 2015 wijzigt. In de nieuwe WMO is het regelen van schoonmaakwerkzaamheden geen wettelijke taak meer van de gemeente. Omdat het Rijk als gevolg hiervan de budgetten voor de gemeente sterk vermindert, moet het college overgaan tot een ingrijpende bezuiniging op de huishoudelijke hulp.

Archief foto RTVS: Wethouder Johan Hamster in gesprek

Archief foto RTVS: Wethouder Johan Hamster in gesprek

De visie van het Rijk en de gemeente is inwoners zelf regie te laten nemen. Het college heeft gekozen voor het scenario waarbij inwoners geacht worden zelf de schoonmaak van de woning te regelen. Dit kan met inzet van het sociale netwerk of door zelf de huishoudelijke hulp in te kopen.

De financiële consequenties van de maatregelen worden verwerkt in de begroting 2015. ,,Het is de meest lastige keus en meest vervelende boodschap, maar wel de meest reële en toekomstgerichte. Dit blijft de gemeente in staat stellen een vangnet voor de meest kwetsbaren te organiseren”, aldus het gemeentebestuur.

De raad moet nog een besluit nemen over de door het college voorgestelde maatregelen. Dat gebeurt tijdens de vergadering op maandagavond 3 november, waarin ook de begroting 2015 wordt behandeld. De gemeente bespaart met de ingreep 3.5 miljoen euro. Als er niet ingegrepen wordt loopt het tekort op tot 2 miljoen euro in 2018.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

5 Reacties op “Ingrijpende bezuiniging huishoudelijke hulp gemeente Stadskanaal

 1. Het college van gemeente Stadskanaal is rechts. We missen van der kolk. Ook Bieze had sociaal gevoel

 2. Dit is heel erg!Wil graag kenbaar maken,dat er ook ouderen zijn,die geen kinderen hebben of haast geen familie in de buurt.Ook zijn er veel mensen eenzaam!
  Er zijn ook cliënten,die er naar uit kijken,dat je komt.Ze hebben tenslotte niet voor niks hulp gekregen.Dit was ook gebaseerd,opdat ze het zelf niet meer kunnen.
  Zo heb je een dubbele functie en betekenis voor de cliënten.
  Het is haast niet te bevatten,dat deze kwetsbare groep,straks arm moet gaan worden,om toch nog een beetje contact en een schoon huis te houden!
  Waar moet dit heen?!Hoe vergaat het ons,als we zelf oud (mogen) worden.

 3. Beste Koos. Het maakt niet uit wie erzit van der Kolk/Bieze hadden precies hetzelfde gedaan.
  De gemeenteraad zegt sociaal te zijn maar is in feite gewoon een groep die Rechts beleid voert. Zie Wsw gedachte, zie werken met behoud van uitkering, zie thuiszorg, zie inspraak, zie wijkraden.

 4. Het schuiven op jezelf, eigen verantwoordelijkheid is gewoon een liberale gedachtegoed.

 5. voor de meeste ouderen is DE SCHOONMAAK niet het belangrijkste van de huishoudelijke hulp, vooral niet als je alleen bent en geen kinderen! en geen familie dichtbij.
  en alleen oudere buren.
  ik zou mijn hulp niet graag willen missen.
  Waarom splitsen. dat werkt zowel voor de cliënten als voor de hulpen die hierbij nog eerder hun baan kwijt raken, niet goed.
  en uiteindelijk ook niet voor de gemeente (meer mensen in de bijstand.)P.v.d.A en Christen Unie is dit sociaal beleid? in elk geval ook niet christelijk.
  dit geeft voor de cliënten alleen maar meer stress en meer klachten, waardoor nog meer hulp nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.