Direct naar de inhoud.

Jatrie tijdelijk naar Groningen

  • door:
  • op:

jatrie aug 2014 6STADSKANAAL – Vrijdag 10 oktober a.s. , rondom het middaguur zal het vrachtschip Jatrie door transportbedrijf Mammoet teruggeplaatst worden in het Stadskanaal. Dit spektakelstuk vindt plaats aan de Oosterkade nabij de vestiging van de Wedeka, op dezelfde plek waar het schip jaren geleden uit het kanaal werd getild. Tijdens haar verblijf van ruim vijf jaar op het terrein van Schutte Metaal is het schip grondig schoongemaakt en aan de buiten- en bovenzijde van een nieuwe verflaag voorzien.Verschillende onderdelen van het schip zijn gerepareerd en is de luikenkap vervangen door leerlingen van het Noorderpoort. Momenteel wordt door dezelfde leerlingen gewerkt aan de bouw van een nieuwe stuurhut. Maar de grootste klus, het vervangen van de scheepshuid, zal dit najaar in Groningen bij scheepsrestauratiewerf Talsma worden uitgevoerd. Ook hier zullen leerlingen van het Noorderpoort de nodige werkervaring gaan opdoen.

Nadat het schip te water is gelaten zal het enkele dagen later naar Groningen worden gesleept. Daarvoor wordt het schip momenteel door vier leerlingen provisorisch dicht gemaakt. Dat is noodzakelijk omdat de scheepshuid na 85 jaar met name op de waterlijn in zeer slechte staat verkeerd. Voor de zekerheid zullen er een paar pompen aan boord zijn om te voorkomen dat het ruim teveel water zal maken. Nadat de scheepshuid is vervangen, zal de unieke 2 cilinder Bronsmotor gerepareerd worden. De verwachting en planning is dat het schip in het voorjaar van 2015 op eigen kracht weer terug kan varen naar Stadskanaal. Afgelopen week is het schip geschouwd door een speciale commissie van de Federatie van Oud Nederlandse Vaartuigen. De FONV zal voor het schip voorlopig de zgn. B-status afgeven.

Na voltooiing van de restauratie krijgt het schip de A-status, de hoogste status voor monumentale schepen. De Jatrie zal dan een van de weinige monumentale objecten zijn die de geschiedenis van scheepsbouw en scheepvaart in de Kanaalstreek levend zullen houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-