Direct naar de inhoud.

Veenkoloniaal vrachtschip Jatrie te water

  • door:
  • op:
Zo begon het ooit. (F: R. Wiekenkamp 112 regioflits)
Zo begon het ooit. (F: Jan Geertsema via 112 regioflits)

STADSKANAAL – Vandaag is het oude vrachtschip de Jatrie te water gelaten. De Jatrie, die de afgelopen jaren op het droge heeft gelegen wordt nu naar een werf in Groningen gesleept. Hier wordt de zogeheten ‘scheepshuid’ vervangen.

Het is de bedoeling om de Jatrie weer in oude luister te herstellen. Leerlingen van het Noorderpoort hebben in het kader van een werkleertraject de dek-luiken al vernieuwd. Ze zijn nu bezig met de bouw van een nieuwe stuurhut. Ook de oorspronkelijke Bronsmotor wordt gerepareerd.

 

 

De tewaterlating ging niet zonder slag of stoot, toen het schip in het water lag bleek de romp op verschillende plaatsen nog te lekken. Leerlingen van het Noorderpoort hebben de gaten provisorisch gedicht.

Pekelder roots

Jatrie tijdens opknapbeurt
Jatrie tijdens opknapbeurt

De Jatrie is een oud Veenkoloniaal binnenvaartschip, in 1930 gebouwd in Pekela. De laatste eigenaar en schipper was Harm Davids. Het was zijn laatste wens dat het schip een permanente plaats zou krijgen bij het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal.

Huiswaarts

De verwachting is dat de Jatrie in het voorjaar van 2015 als varend monument op eigen kracht terug kan varen naar Stadskanaal. Ruim op tijd om de feestelijkheden rond het 250 jarig bestaan van het Stadskanaal op te luisteren. [Bron: RTV Noord]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-