Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Diesellocomotief van S.T.A.R. neemt deel aan SpoorParade in Amersfoort

sik204_300dpiSTADSKANAAL – Van 16 tot en met 21 oktober vindt in Amersfoort de ‘SpoorParade’ plaats. Dit grote landelijke evenement wordt bij het station Amersfoort georganiseerd in het kader van 175 jaar spoorwegen in Nederland. Museumspoorlijn S.T.A.R. is daarbij aanwezig met diesellocomotief ‘204’, een zogenaamde ‘Sik’.

Over de ‘Sik’
De ‘Sik’ is een kleine diesellocomotief, of beter gezegd een ‘locomotor’. Vanaf 1934 stelden de Nederlandse Spoorwegen tientallen van deze machines in dienst. Ze waren speciaal ontworpen voor de rangeerdienst op de (kleinere) stations en konden ook bij bedrijven goederenwagens ophalen om deze naar de stations te vervoeren. De locomotoren waren een grote stap voorwaarts, voor dit soort werk waren ze handig en veel goedkoper dan de stoomlocomotieven. De bijnaam ‘Sik’ kregen deze machines door het mekkerende geluid van de fluit. Tot in de jaren ’90 waren de ‘Sikken’ door nagenoeg heel Nederland nog te vinden.

De 204
Museumspoorlijn S.T.A.R.heeft de 204 in 1999 overgenomen en gerestaureerd naar de uitvoering zoals de 204 in de jaren ’50 bij de NS rondreed. De ‘204’ is de oudste museale ‘Sik’ van Nederland en heeft een A-status in het Nationaal Register Railmonumenten. Hiermee is het een Nederlands ‘topstuk’ op het gebied van spoorwegmaterieel geworden.

SpoorParade
Tijdens de SpoorParade zal de 204 aanwezig zijn temidden van andere topstukken uit de Nederlandse spoorweghistorie. Maar niet alleen museumtreinen zijn aanwezig, zo zullen diverse vervoerders ook met hun moderne treinen aanwezig zijn. Meer informatie over de SpoorParade: www.spoorparade.nl en www.175jaarspoor.nl

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.