Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

RTV Noord en RTV Drenthe vergeten (weer) de lokalen

digitale_radio_Mengpaneel-special_cover-43c89fbca424c2a55e6ffbe28eb93737COLUMN – Regionale omroepen moeten flink veranderen, dat is in feite wat staatssecretaris Sander Dekker gisteren heeft medegedeeld. Ze mogen wel zelfstandig blijven. Er wordt minder goed geluisterd naar de regionalen volgens Dekker.  Diegene die wel vaak luisteren zijn ouderen. Dekker wil dat een regionale omroep toegankelijk is voor alle leeftijden. Een hele opgave in een veranderd medialandschap. Jongeren kiezen immers voor niet-lineaire programma’s en geven liever de voorkeur aan O.D. diensten via het internet. Ouderen houden meer vast aan de traditionele radio en televisie. Het is haast onmogelijk om beide doelgroepen (jong en oud) te bedienen via één enkel radio of tv- kanaal. Een goede internetsite is dus onontbeerlijk. RTV Noord en RTV Drenthe hebben goede omroepsites. Daarmee bereiken ze (denk ik) meer inwoners in het doelgebied dan met de radio. Los daarvan moeten de regionalen (gezamenlijk) ook nog eens 17 miljoen besparen. Door een versoepeling in de mediawet ontstaat er een nieuwe mogelijkheid wat kort geleden nog een doodzonde was! De Publieke- Private samenwerking. RTV Noord en RTV Drenthe (publiek) willen dan ook graag samenwerken met het Dagblad van het Noorden (commercieel). Met zijn allen onder één dak, en dan gezamenlijk regionale journalistiek gaan voeren en programma’s maken.Samenwerken dus.

logos- regionale omroepenDat dit mis zal gaan is mij nu al wel duidelijk. RTV Noord en RTV Drenthe zijn immers publieke (gratis) toegankelijke nieuwsbronnen. Krijgen miljoenen euro’s subsidie binnen waarmee journalistiek gedreven kan worden. Dagblad van het Noorden moet zelf de broek omhoog houden d.m.v. van abonnees en reclame.  Samen onder één dak betekent weliswaar besparing in huisvesting. Dat wel. Maar gezamenlijk journalistiek bedrijven en het nieuws hierna delen via eigen onafhankelijke kanalen?? Ik weet het niet.. Zo wordt je toch concurrent van elkaar? Ook raar dat de regionalen alleen maar omhoog kijken. Waarom niet eens kijken naar de 3e laag van het publieke omroepbestel (lokale omroep)? Juist deze media- instellingen zitten diep verankerd in de lokale samenleving. Willen zoveel meer maar zitten vaak aan het plafond van hun kunnen i.v.m. de financiering. Door in deze omroepen (meestal gedragen door vrijwilligers) te investeren kan er mijn inziens bezuinigd worden en ontstaat er een plus- plus situatie zonder concurrentie geding.  RTV NH is inmiddels wel een initiatief gestart met dertien lokale zenders in haar provincie. Ook uit Overijssel,Friesland en Brabant komen er berichten. Het kan dus wel! De OLON (belangen vereniging lokale omroepen) roept al tijden dat de lokale omroepen meer moeten gaan samenwerken. Dat ze Regionale Media Centra’s (RMC) moeten gaan oprichten. Bovendien gaat de provincie Groningen op de schop met gemeentelijke herindelingen.  De tijd is rijp dunkt mij..

“Alle vormen van samenwerking waarbij de kwaliteit van de regionale journalistiek gewaarborgd blijft, zijn toe te juichen”, reageert Dina Boonstra, directeur van NDC Mediagroep vandaag in haar eigen krant.  ,,We willen niet alleen geld besparen, maar gezamenlijk ook initiatieven op het gebied van nieuwe media ontwikkelen zodat we de noordelijke lezers, luisteraars en kijkers nog beter bereiken.” Deze week al gaan de partijen om de tafel om te praten. Sneller kan haast niet.. Jammer dat mevrouw Boonstra en de heren Lensink (Noord) en Binnendijk (Drenthe) de lokalen (weer) vergeten…

 

Brinkieman

BertJan Brinkman is redacteur bij RTV Stadskanaal en schrijft de columns op persoonlijke titel

 

Brinkieman

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “RTV Noord en RTV Drenthe vergeten (weer) de lokalen

  1. ineressant figuur

    Arrogantie ten top van de regionalen!

  2. Brinkieman doet het wel goed

  3. Erik Vissering

    Prima stuk. Helemaal mee eens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.