Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Provincie ontvangt al het uitstaande geld in IJsland terug

Provincie Groningen

Provincie Groningen

GRONINGEN – De provincie Groningen heeft de resterende vordering op de IJslandse bank Landsbanki verkocht. Daardoor heeft de provincie meer dan de volledige hoofdsom van de uitgezette gelden terug ontvangen.
In 2008 had de provincie € 30,0 miljoen in deposito staan bij twee IJslandse banken. Hoewel deze banken de hoogste krediet status hadden (triple A) en voldeden aan de wettelijke voorschriften voor treasury voor overheden, gingen zij na het uitbreken van de kredietcrisis failliet.

Bij de afwikkeling van de faillissementen ontving de provincie in 2009 van de Kaupthing bank de volledige uitstaande hoofdsom van € 20,0 miljoen vermeerderd met rente ad € 1,2 miljoen terug.
In de afgelopen jaren is door de curator van de Landsbanki gefaseerd € 6,0 miljoen aan de provincie uitgekeerd. Door de verkoop van de nog resterende vordering via Deutsche Bank ontvangt de provincie nu nog eens ruim € 4,6 miljoen. Valuta- en rente-effecten hebben tot gevolg dat de provincie meer dan de oorspronkelijke hoofdsom heeft terugontvangen, in totaal bijna € 10,7 miljoen.

Gedeputeerde William Moorlag: ‘Het heeft lang geduurd, maar al het geld is terug en kan alsnog worden geïnvesteerd in de Groninger samenleving. Dat is boven verwachting

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.