Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

RSG Ter Apel laat aankomende vwo-leerlingen naar de sterren reiken

RsgTerApelTER APEL – Het heelal, sterren, ruimtevaart, planeten, kometen en zwarte gaten. Het heelal is mysterieus, spannend en onbekend.

De RSG Ter Apel duikt met aankomende vwo-leerlingen in de geheimen van het heelal. Met project Reaching for the Stars van vijf leerzame bijeenkomsten daagt de RSG de leergierige kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs uit door middel van leren, doen en ervaren. ,,Ze ontdekken dat er in het echte leven geen schotten zitten tussen de vakken’’, vertelt teamleider vwo van de RSG Ingmar Rensema.

Bij Reaching for the Stars maken de leerlingen kennis met sterrenkunde, leren zij van alles over ruimtevaart en bouwen ze hun eigen raket. Er zijn docenten van verschillende vakken bij betrokken zoals van natuur- en wiskunde. Ook filosofie en science, de vakken die op de RSG op vwo+ worden gegeven en verder Engels, want een deel van project Reaching for the stars vindt plaats in het Engels. ,,Wij willen elke leerling – en in dit project ook elke toekomstige leerling – een uitdaging op maat bieden. Voor toekomstige vwo-leerlingen maakt het Engelstalige deel dit project extra uitdagend’’, vertelt Rensema.

Presentatie
Het project bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee uur op donderdagmiddagen van november tot en met maart. Gezien het principe ‘les-voor-les’ mogen basisscholen hun leerlingen hiervoor de ruimte geven. De deelnemende leerlingen sluiten het programma af met een avondbijeenkomst met een presentatie van het project aan hun ouders en leraren van de basisscholen. ,,De organisatie en regie is volledig in handen van de leerlingen zelf’’, vertelt Rensema. ,,De ervaring leert dat ze dat heel goed kunnen en ontzettend leuk vinden om te doen.’’

Geweldig
Die ervaring bestaat uit soortgelijke projecten van de afgelopen jaren. Dat begon twee jaar geleden met Als een vis in het water en kreeg vorig jaar een geslaagd vervolg met RSG Energie(k). Rensema: ,,De kinderen vinden het geweldig om hieraan mee te doen en krijgen gelijk een goed beeld en gevoel van de sfeer en aanpak hier op school. Bijvoorbeeld van projectmatig onderwijs waarbij meerdere vakken en disciplines bij elkaar komen, zodat leerlingen ook het grotere verband leren zien. Met ruim duizend leerlingen zijn wij natuurlijk een relatief kleine school. Wij onderscheiden ons onder meer in kleinschaligheid, laagdrempeligheid en een meer individuele aanpak met eigen verantwoordelijkheid zonder de leerlingen te pamperen. Dankzij onze kleinschaligheid zijn wij flexibel en kunnen we anticiperen op speciale wensen en behoeften, bijvoorbeeld van leerlingen die naast hun school topsport bedrijven of die een extra uitdaging nodig hebben. Op de RSG mag je op verschillende fronten excelleren.’’

Belangstellende leerlingen kunnen zich – met toestemming van hun basisschool – door hun
ouders of verzorgers laten aanmelden via www.rsgterapel.nl, klik op ‘actualiteiten’. Voor meer informatie kunnen ouders of verzorgers contact opnemen met Ingmar Rensema, tel. 06-52792692 of e-mail i.rensema@rsgterapel.nl.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.