Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

GroenLinks dient bezwaarschrift in tegen de afschaffing Huishoudelijke Hulp in Stadskanaal.

Teja van Geenen (archief foto)

Teja van Geenen (archief foto)

STADSKANAAL – Eind september 2014 hebben hulpbehoevende bewoners van Stadskanaal een brief ontvangen dat per 1 januari 2015 de vergoeding van de Huishoudelijke Hulp 1 komt te vervallen.

Ook het doen van boodschappen en het wassen/vouwen zal niet meer binnen de Huishoudelijke Hulp vallen.

Hulpbehoevenden zullen dit nu zelf moeten regelen en betalen. Er wordt gesproken over een vangnet voor ernstige situaties, onduidelijk is wie van deze regeling gebruik kunnen gaan maken. De brief van de gemeente heeft bij veel zorgvragers voor de nodige onrust gezorgd.

De brief van de gemeente van 29 september j.l. geeft het voornemen aan per 1 januari 2015 te stoppen, terwijl het besluit per 3 november 2014 nog zal worden genomen. De beschikking van de wijziging van de indicatie, het zogenaamde wijzigingsbesluit kunnen betrokkenen echter pas begin december 2014 verwachten, vermeldt deze brief van de gemeente.

Een ongewenste gang van zaken daar de gesprekken met elke betrokkene nog niet hebben plaatsgevonden. De vraag rijst in hoeverre bewoners op dat moment nog met goed resultaat hun inmiddels gewijzigde besluit kunnen betwisten door een bezwaar- en beroepsprocedure. Regels voor een goede procesgang bij de afschaffing van deze maatregel worden bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aangevraagd door landelijke belangenverenigingen, terwijl diverse gemeenten al bezig zijn met hun eigen plan van aanpak.

GroenLinks Stadskanaal heeft samen met ReumActief een bezwaarschrift ingediend bij de gemeente als belangenbehartiger. Naast het bezwaar van een onduidelijke procedure, wordt tevens aangegeven dat betrokkenen het recht hebben op aanwezigheid van een vertegenwoordiger bij de persoonlijke gesprekken (niet telefonisch) en dat goede verslaglegging van de gesprekken van belang is. GroenLinks en ReumActief adviseren iedere bewoner die recht heeft op deze voorziening bij de gemeente een bezwaarschrift in te dienen. Een voorbeeldbrief vindt u op de website van GroenLinks Stadskanaal onder http://www.groenlinks-stadskanaal.nl/nieuws/bezwaar%20huishoudelijke%20hulp.html.

Voor het indienen van een bezwaarschrift heeft u zes weken de tijd. De brief over de huishoudelijke hulp van de gemeente Stadskanaal is gedateerd op maandag 29 september 2014, heeft als uiterste datum voor het indienen zondag 9 november. Per gewone post kunt u beter uiterlijk 7 november 2014 hanteren om uw bezwaarschrift tijdig te hebben ingediend bij deze gemeente.

Bent u in een andere gemeente woonachtig, kunt u uiteraard ook gebruik maken van deze voorbeeldbrief. U kunt de gegevens heel gemakkelijk wijzigen naar uw eigen gemeente en situatie.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.