Direct naar de inhoud.

GroenLinks: Gemeente Stadskanaal zaait verwarring met brief over wasservice.

Teja van Geenen
Teja van Geenen

STADSKANAAL – De gemeente Stadskanaal heeft, vooruitlopend op een besluit in de raad, in een brief van 29 oktober aan alle cliënten huishoudelijke hulp een folder meegestuurd over de wasservice van een commercieel bedrijf in Stadskanaal. Voor 12,50 per wasbeurt kunnen cliënten huishoudelijke hulp voortaan bij dit bedrijf terecht. Volgens Teja van Geenen (GrLi Stadskanaal) is de verwarring bij de cliënten huishoudelijke hulp compleet. “De brief van 29 september, waarin het stopzetten van de huishoudelijke hulp werd aangekondigd, was al onduidelijk als het ging om de procedure. De raad beslist 3 november over de afschaffing van de huishoudelijke hulp. Door de brief over de wasservice voor het raadsbesluit te versturen is zorgvuldige besluitvorming niet meer mogelijk. Het lijkt er zo op dat het besluit tot afschaffing van de huishoudelijke hulp eigenlijk al is genomen”.

Het bedrijf dat de diensten aanbiedt heet Wijkzorgplaats en is gevestigd op de Tinnegieter 50. Eigenaar is WZP Holding bv. Beide bedrijven zijn tegelijk opgericht op 6 februari 2014 en ingeschreven in het Handelsregister op 7 februari 2014. Op de website van Wijkzorgplaats is te lezen dat het bedrijf op commerciële basis zorgtaken aanbiedt. Het zijn ongeveer dezelfde zorgtaken die de gemeente Stadskanaal wil afstoten. Het bedrijf wordt gerund door vier mensen die allemaal Algemeen Directeur zijn.

In een brief van 30 oktober aan de raadsleden erkent het college dat er een fout is gemaakt: “de timing, de inhoud en de wijze van verzending laten zeer te wensen over”. Het college meldt dat de brief “een vervolg is op en een uitwerking van een eerder besluit”. Er wordt niet vermeld om welk besluit het gaat. Er is daarnaast geen brief met dezelfde strekking gestuurd aan de cliënten huishoudelijke hulp waardoor onzekerheid over de procedure voort blijft modderen.

Logo groen linksDe brief van 29 september over de huishoudelijke hulp 2015 bevestigt dat het afschaffen van de maatregel als definitief besluit gezien moet worden. Bezwaar maken tegen deze brief die betrokkenen hebben ontvangen is verstandig om te doen. Immers in de brief staat: “Deze maatregel staat al vast en gaat in per 1 januari 2015.” GroenLinks is van mening dat er op 3 november a.s. nog geen besluit kan en mag worden genomen tot afschaffing van de huishoudelijke hulp. Het college heeft namelijk geen advies gekregen van de participatieraad en een dertigtal vragen nog niet beantwoord. Aangezien het college van B&W de Participatieraad, conform de verordening, niet tijdig heeft betrokken bij de besluitvorming kan de raad nog geen besluit nemen. Een advies van de Participatieraad moet immers meegenomen worden bij een ontwerp-raadsbesluit. Daarnaast zijn deze vragen van de Participatieraad niet bijgesloten en openbaar gemaakt voor de behandeling van dit agendapunt. Dit is tegen de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.

Van Geenen: “Het lijkt er op dat het voorstel tot afschaffing van de huishoudelijke hulp in de gemeente Stadskanaal leidt tot commercialisering van de zorg. En dan gaat het om tarieven die de cliënten huishoudelijke hulp niet kunnen betalen. Daarbij gaat het om de meest kwetsbare groep in de op één na armste gemeente van Nederland. Daarom roept GroenLinks Stadskanaal de raadsleden op tegen het voorstel tot afschaffing van de huishoudelijke hulp te stemmen. Waarom nu de hele regeling omgooien als vanwege het ontoereikende inkomen alle (commerciële) kosten voor huishoudelijke hulp alsnog op grond van het recht op de maatwerkvoorziening door de gemeente gefinancierd moeten gaan worden”?

Afgelopen vrijdagavond verklaarde wethouder Johan Hamster nog via RTV Stadskanaal dat bovengenoemde brief nooit verzonden had mogen worden. Hamster ” Heel ongelukkig is de brief qua timing compleet op het verkeerde moment verzonden naar onze clienten, dat had niet gemogen. De raad moet er maandag eerst nog over besluiten.”

9 reacties op “GroenLinks: Gemeente Stadskanaal zaait verwarring met brief over wasservice.”

 1. zat U maar in de Raad en het liefst in het college, dan was het vast niet tot die brief,
  die onrust en onzekerheid gaf,gekomen en ook dat besluit niet.
  want apart die was en vouw (exclusief strijken), dat zou er dan nog overheen komen,
  is toch veel duurder dan als de hulp het er bij doet als het nodig is. en niet dure zzp-ers
  En de ervaren huishoudelijke hulpen, maar in de WW of bijstand, wie moet dat dan betalen?
  waarom niet eerst meer informatie en overleg ingewonnen bij o.a. ervaringsdeskundigen zoals de zorginstanties en huishoudelijke hulpen zelf. die meer dan wie ook contacten met de
  cliënten hebben. en het meer in overleg kon gaan.

 2. Typisch gem. Stadskanaal alles wordt achter de coulisen geregeld. Burger heeft totaal geen invloed of inspraak. Vanavond is er een toneelvoorstelling maar uit de brief blijkt dat de besluitvorming al is genomen. De politiek is ongeloofwaardig en ondemokratisch in Stadsknaal..

 3. We hebben het hier niet over het wasgoed, maar over mensen, maar zo klinkt het niet…
  Ik geef mijn auto wel eens een wasbeurt….

 4. Ik vind het zeer bedenkelijk dat de Gemeente zaken doet met het bedrijf van Dhr Mark Puister .
  De voormalig financieel directeur van het bedrijf van zijn moeder De Zorgpartners .
  Dit bedrijf heeft voornamelijk gewerkt met ZZPers en vond het niet nodig deze te betalen hierna volgde een falliessement met alle gevolgen van dien : http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/9901/zzpers-claimen-loon-failliete-zorgpartners.aspx
  Verder was dit bedrijf ook betrokken bij de dood van een bejaarde Mvr :http://www.gldstemt.nl/2.2545/binnenland/aangifte-na-dood-bejaarde-die-geen-hulp-kreeg-1.4239402
  Dat de gemeente in zee gaat met iemand met zo”n achtergrond vind ik stuitend .

 5. ook ik sta verbaasd van de gemeente, dat deze een bedrijf aan het promoten is, die in handen is van een directeur die de afgelopen jaren zeer veel ellende heeft veroorzaakt bij veel mensen. Zelfs bij jeugdhulp , wat allemaal via zzp-ers ging welke in onderaanneem contract zaten bij deze mensen, werd opeens iedereen op straat gezet. De zzp-ers waren maanden niet betaald. Dit soort directeuren start continu nieuwe bedrijven om maar meer geld te verdienen en steeds weer de boel te bedonderen.

  Je zou verwachten dat gemeente toch eerst eens goed antecedenten onderzoek zou doen voor ze zeer kwetsbare mensen deze diensten aan gaan bevelen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-